Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

Unsung World War Two Hero

older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | 6 | .... | 49 | newer

  0 0

  Telegraf
  D. Zlojutro
  May 9, 2013

  Kovčeg je stigao i pred Beli dvor, gde ga je dočekalo nekoliko stotina pristalica koji su klekli u znak poštovanja prema pokojnoj kraljici. Među prisutnima su i patrijarh Irinej, članovi Krunskog saveta, kao i predsatavnici nekoliko monarhističkih organizacija

  Foto: Tanjug
   
  Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, preneti su u Srbiju iz Grčke gde je po sopstvenoj želji sahranjena na Kraljevskom groblju palate “Tatoj“ u blizini Atine. Kovčeg je stigao pred Beli dvor, gde ga je dočekalo nekoliko stotina pristalica koji su klekli u znak poštovanja prema pokojnoj kraljici. Među prisutnima su i patrijarh Irinej, članovi Krunskog saveta, kao i predstavnici nekoliko monarhističkih organizacija.
   
  Zemne ostatke je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis, ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i episkop hvostanski Atanasije.
   
  Ostaci kraljice Aleksandre, majke princa Aleksandra, posle aerodroma preneti su u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u krugu Belog dvora, gde se nalaze i ostaci Petra Drugog i njegove majke kraljice Marije.


  Foto: Tanjug
   
  Pomen je služio patrijarh srpski Irinej koji je nakon opela rekao da je ovim činom ispravljena velika nepravda i istorijska greška.

  - Ovih dana slavimo najradosniji praznik Vaskrs, a evo i još jednog razloga za slavlje. Sudbina joj nije bila naklonjena da borvi u Beogradu i bude kraljica svom narodu. Eto, ako ne živa, onda će bar svojim moštima biti prisutna u svom voljenom gradu. Ovim činom ispravljamo veliku nepravdu i istorijsku grešku - rekao je patrijarh okupljenima.

  Nakon opela prisutnima se obratio i prestolonaslednik Aleksandar rečima:

  -Hvala svima što ste se okupili danas, ovde, da odamo počast mojoj majci, kraljici Aleksandri od Jugoslavije. Moja majka udala se za mog oca dok je bio u izgnanstvu za vreme Drugog svetskog rata. Delila je sa njim tragediju nasilne odvojenosti od sopstvene zemlje i naroda. Uskoro će ni opet biti zajedno na Oplencu i tako ispuniti zaveštanje mog pradede Kralja Petra I da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu– rekao je prestolonaslednik.

  Foto: Telegraf
   
  Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da se sada ispravlja jedan veliki greh koji je učinjen Karađorđu i njegovoj porodici.
   
  - Mi smo počeli da plevimo kukolj i da vraćamo onaj ponos Srbiji koji je imala. U svemu tome dugujemo veliku zahvalnost SPC koja je uvek bila tu. Mi ispravljamo jedan veliki greh koji je učinjen Karađorđu i njegovoj porodici …Tužna kraljica kako ju je narod zvao vratila se u Srbiju – istakao je Antić nakon opela.
   
  KO JE KRALJICA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆ?
   
  Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske.
   
  Rođena je u Atini, 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine.

  Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.


  Foto: Wikipedia/Snake bgd
   
  Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji.
   
  Jedni tvrde da je to bila ljubav na prvi pogled, drugi da je plod intriga čiji trag je vodio i do engleskog premijera Vinstona Čerčila, a biće da je istina bila negde između i najbliža rečima kojima je vezu objašnjavao Kosta St. Pavlović, šef kabineta jugoslovenske vlade u izbeglištvu:
   
  - Ovaj brak nije bio iz računa jer princeza nije imala nikakav miraz. Nije bio ni iz državnog interesa jer su svi oni koji su mogli da predstavljaju državu listom bili protiv njega. Taj brak bio je proizvod mladenačke ljubavi i spletkarenja Aleksandrine majke, gospođe Aspazije!
   
  Zaista, u prvo vreme protiv ovog braka bila je i Petrova majka, kraljica Marija. Iako im je dala blagoslov uz upozorenje da nije prikladno praviti lično veselje dok narod u otadžbini pati, ona neće prisustvovati venčanju koje je obavljeno marta 1944. godine u zgradi jugoslovenske ambasade u Londonu.
   
  Prema svedočenjima, buduća kraljica je na venčanje došla u pozajmljenoj venčanici, a Petar u uniformi avijatičara, a onda će sreću, prema rečima same Aleksandre, zameniti “iznenadno i užasavajuće zatišje u Petrovom životu. Ništa nije imao da radi, igde da ide, i malo čemu da se nada”.
   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****

  0 0

  PTC
  Radio-Televizija Srbije
  May 12, 2013

  Iako su okupacione vlasti na početku Drugog svetskog rata naredile popis i uništavanje nepodobnih knjiga, uprava Univerzitetske biblioteke u Beogradu uspela je da, na hiljade vrednih naslova, sačuva od uništenja.

  Sredinom 1942. godine, nemačke vlasti naredile su zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu da popišu i uklone sve knjige čije su autore smatrali antinemačkim i prosovjetskim. Prema sačuvanim dokumentima, na popisu su se našla dela jevrejskih autora, domaćih pisaca, ali i svetskih klasika.

  Knjige spasene od uništenja u Drugom svetskom ratu
   
  Spiskovi "nepodobnih" knjiga i autora prvi put su predstavljeni javnosti prošle godine, a sa njima je otkivena i tajna kako su srpski bibliotekari uspeli da od uništenja sačuvaju na stotine naslova.
   
  "Od naših pisaca, na popisu su se našli Desanka Maksimović, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Branimir Ćosić i mnogi drugi", navodi Danica Filipović, autorka knjige "Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941 - 1944". "Od simpatizera komunista ili samih komunista, na spisku su bili Božidar Adžija, Veselin Masleša i sve mape Đorđa Andrejevića Kuna."
   
  Na ovom obimnom poslu bilo je angažovano petnaestoro bibliotekara. Na spisku nemačke komande našlo se oko tri hiljade naslova i osamdeset časopisa koje je trebalo uništiti. Navedeno je da nekim autorima treba zabraniti kompletan književni opus.
   
  Članovi komisije kojoj je bio poveren taj posao, trudili su se na sve načine da spreče uništenje bibliotečkog fonda i spasu što veći broj naslova.
   
  "Mudro su postupili i bibliotekari i članovi komisije", smatra Danica Filipović. "Komisija se sastajala svakog dana, ali su mudro odugovlačili taj posao. Prema naredbi Nemaca, trebalo je 80 do 90 odsto knjiga sa tog spiska uništiti."
   
  Bibliotekari su u svojoj nameri uspeli, pa je tako 14. novembra 1944. godine, predsednik popisne komisije dr Dimitrije Kirilović, ponosno saopštio da je dočekao da Nemci odu iz Beograda, a da nijedna knjiga nije uništena.
   
  Napori bibliotekara da sačuvaju na hiljade vrednih naslova, sakupljeni su i objavljeni u knjizi "Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji od 1941. do 1944" Danice Filipović i Nikole Markovića.
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****

  0 0

  Novosti
  Tanjug
  11. maj 2013.

  Na Ravnoj gori održan tradicionalni sabor, kojim će biti obeležena [72]. godišnjica formiranja Ravnogorskog pokreta pod vbođstvom generala Draže Mihailovića


   
  Na Ravnoj gori u subotu je održan tradicionalni, 23. sabor kojim je obeležena [72]. godišnjica Ravnogorskog pokreta.
   
  Manifestaciji su prisustvovali ratni veterani i poštovaoci tradicije Jugoslovenske vojske u Otadžbini i Ravnogorskog pokreta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore, a ogranizovala ju je Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.
   
  Prema rečima predsednika Republičke asocijacije Aleksandra Čotrića, na ovoj manifestaciji više neće biti političkih govora, jer su političari rekli sve što su imali.
   
  "Očekujemo da sud sada rehabilituje generala (Dragoljuba) Mihailovića, a kada se to desi biće uklonjene prepreke da Ravnogorci ostvare svoja prava na penzije i druge prinadležnosti na osnovu zakona iz 2004. godine", kazao je Čotrić Tanjugu. On je izrazio nadu da će Mihailoviću biti izgrađen spomen kompleks na Adi Ciganliji u Beogradu, ali i uklonjen žig izdaje koji mu je nepravedno "udaren". Čotrić je ranije rekao Tanjugu da lider SPO Vuk Drašković neće prisustvovati ovoj manifestaciji, jer je Predsedništvo stranke tako odlučilo.
   
  U okviru obeležavanja godišnjice početka organizovanog vojnog otpora nacističkom okupatoru Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, služen je pomen u hramu Svetog Georgija na Ravnoj gori, položeno cveće na spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, priređena izložba u Spomen domu i izveden kulturno-umetnički program.
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****  0 0

  Prince Andrej Karageorgevich
  Courtesy of www.royalfamily.org


  Блаженопочивши Принц Андреј Карађорђевић, најмлађи брат блаженопочившег Краља Петра II Карађеорђевића, који је 1990. године сахрањен на манастирском гробљу Нове Грачанице, биће пренешен за Србију и сахрањен у заједничку гробницу породице Карађорђевић у цркви Светога Великомученика Георгија на Опленцу. Манастир Нова Грачаница организује помен испрачај у уторак, 14. маја, у 7:00 сати увече.Овим се обавештавате да би у вашим молитвама поменули Принца Андреју на Литургији у недељу и обавестили своје парохијане о овом догађају, како би они, који би евентуално желели присуствовати овоме помену, могли доћи у уторак. Унапред благодаримо.


  Душан Иванчевић


  Our blessed and late Prince Andrej Karadjordjevich, the youngest brother of our blessed and late King Petar II Karadjordjevich, who was laid to rest in the cemetery of New Gracanica Monastery in Third Lake, IL in 1990, will be transferred to Serbia and laid to rest in the family tomb of the Karadjordjevich family in the church of Saint George, the Great Martyr, on Oplenac. New Gracanica monastery has organized a memorial farewell service on Tuesday, May 14th at 7:00 p.m. in the Monastery Church.


  Dusan Ivancevich


  The gravesite of Prince Andrej Karageorgevich
  at New Gracanica Serbian Orthodox Monastery in Third Lake IL U.S.A.
  Photo by Aleksandra Rebic February 18, 2012

  The gravesite of Prince Andrej Karageorgevich
  and the monument to General Draza Mihailovich
  at New Gracanica Serbian Orthodox Monastery in Third Lake IL U.S.A.
  Photo by Aleksandra Rebic February 18, 2012.

  *****


  New Gracanica Serbian Orthodox Monastery
  35240 W Grant Ave. Third Lake IL 60046


  Photo courtesy of:

  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****  0 0

  Novosti
  Tanjug
  14. maj 2013. 11:07
  May 14, 2013

  Zemni ostaci kraljevića Andreja, najmlađeg sina kralja Aleksandra I i brata Petra II, biće u sredu preneseni iz SAD u Srbiju


  Kraljica Marija i prinčevi Andrej i Tomislav

  BEOGRAD - Zemni ostaci kraljevića Andreja, najmlađeg sina kralja Aleksandra I i brata poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra II, biće u sredu preneseni iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju, najavila je porodica Karađorđević.

  Ostaci kraljevića Andreja biće preneseni u Srbiju sa groblja Nova Gračanica u Ilinoisu, po odobrenju Okružnog suda Grej Lejka u Ilinoisu, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekaće ih njegova deca, članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, episkop hvostanski Atanasije.

  Kako je najavljeno, patrijarh Irinej će služiti pomen u kraljevskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, u koju su ranije pohranjeni zemni ostaci kralja Petra II, njegove supruge kraljice Aleksandre i njegove majke kraljice Marije.

  Ostaci kralja Petra II preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke 29. aprila, a kraljice Aleksandre 9. maja.

  Planirano je da svi budu sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice.

  Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

  Deca kraljevića Andreja - princ Dimitirije i princeze Lavinija i Tatjana Marija od Srbije poručili su da će to biti poseban, istinski emotivan i značajan događaj, ne samo za njih.

  "Našem voljenom ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima 26. maja u kraljevskom mauzoleju na Oplencu", poručili su oni.

  Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji.

  Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

  Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković.

  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****


  0 0


  Prince Vladimir at his father Prince Andrej Karageorgevich's funeral service
  at New Gracanica Serbian Orthodox Monastery in Illinois, May 1990.

  From NJKV Princeza Brigitta Karadjordjevic
  on Facebook May 15, 2013:

  His Royal Highness Prince Vladimir (son of Prince Andrej Karageorgevich) flies to Belgrade May 15, 2013.

  Having been able to get hold of a ticket at the very last moment, Prince Vladimir has flown out to Belgrade this morning in the hope of arriving at the Nikola Tesla Airport in time to meet his late father's coffin. The rush of this trip was due to the very unfortunate fact that Prince Vladimir had not been told of the exhumation and return of his late father's remains until yesterday morning when a friend from Australia asked the Prince what was happening.

  Prince Vladimir was the only child of [Prince] Andrej who was with him only hours before Prince Vladimir's father passed away. Prince Andrej and Princess Kira-Melita were divorced in 1973 and from this time until his visit to America in 1990, Prince Vladimir had only seen his father for one afternoon in 1982. From the 5th of May to the 7th of May 1990, father and son spent the majority of the time talking about the history of Yugoslavia and the Karadjordjevic family. Together with his siblings, Prince Vladimir buried his father at [New Gracanica Monastery in Illinois].

  Prince Vladimir has always believed that Oplenac is the only final resting place for his late father but claims that now is not the time, whilst the people of Serbia are still having to endure so much suffering on all levels. "What has been done, has been done but I know that this was not the wish of my late father and I am very hurt and sorry for that," said Prince Vladimir.


  NJKV Princ Vladimir dolazi u Beograd

  Posto je uspeo da rezervise avionsku kartu u poslednjem trenutku, Princ Vladimir je jutros poleteo za Beograd u nadi da ce uspeti na vreme da sleti na aerodrom "Nikola Tesla" kako bi bio prisutan kada stigne kovceg sa posmrtnim ostacima njegovog oca.

  Ovaj put je organizovan u zurbi posto princ Vladimir nije bio obavesten o ekshumaciji i povratku zemnih ostataka svog pokojnog oca sve do juce ujutru kada ga je pozvao prijatelj iz Australije i pitao ga sta se desava.

  Princ Vladimir je jedino dete kraljevica Andreja koje je uz njega bilo u trenucima neposredno pre njegove smrti. Kraljevic Andrej i princeza Kira Melita razveli su se 1973.god. i od tada pa sve do odlaska princa Vladimira u Ameriku 1990. god., (kada je posetio svog oca), princ Vladimir je oca video svega jednom 1982.god. Od 5-7. maja 1990., otac i sin su proveli sate diskutujuci o istoriji Jugoslavije i o porodici Kradadjordjevic. Zajedno sa svojom bracom i sestrama, princ Vladimir je oca sahranio u Novoj Gracanici u drzavi Ilinoj.

  Princ Vladimir je oduvek verovao da je Oplenac mesto gde treba da pociva njegov otac ali tvrdi da sada nije vreme za to, sada kada ljudi u Srbiji prolaze kroz razne nedace.

  "Sta je ucinjeno, ucinjeno je, ali ja znam da to nije bila zelja mog pokojnog oca a ja se zbog svega toga osecam povredjeno i veoma mi je zao," kaze princ Vladimir.


  NJKV Princeza Brigitta Karadjordjevic
  15. Maj 2013.  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@htomail.com


  *****

  0 0

  Novosti
  V. MIJATOVIĆ
  15. maj 2013. 16:48
  May 15, 2013

  Posmrtni ostaci kraljevića Andreja, poslednjeg Karađorđevića sahranjenog u inostranstvu, stigli u Beograd. Patrijarh: Kada za života nisu mogli u domovinu, bar neka njihovi zemni ostaci ovde počivaju


  Pomen princu Andreju Karađorđeviću / Foto N. Fifić

  ZA života rasejani po čitavom svetu, Karađorđevići su najzad, bar u smrti, zajedno u svojoj zemlji. Dočekom zemnih ostataka princa Andreja prenesenih u sredu u kraljevsku kapelu na beogradskom Dedinju, zaokružena je priča o vraćanju članova kraljevske porodice koji su bili sahranjeni širom sveta u zemlju iz koje su potekli i kojom su vladali.

  Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljevića Andreja u sredu su na beogradskom aerodromu dočekali članovi porodice Karađorđević među kojima su bila i njegova deca prinčevi Vladimir i Dimitrije i princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom Levijem. Dočeku su prisustvovali i profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, i episkop hvostanski Atanasije. Kovčeg najmlađeg sina kralja Aleksandra i kraljice Marije su do kapele na Dedinju ispratili mladići u šumadijskim narodnim nošnjama.

  Pomen u kraljevskoj Kapeli Svetog Andreja Prvozvanog služio je patrijarh srpski Irinej.

  - Sticajem istorijskih prilika, Karađorđevići su morali da napuste domovinu i da žive kao stranci s velikom tugom što nisu u svom narodu, otačastvu, pored svetinja za koje su njihovi preci prolivali krv i darivali život - rekao je patrijarh. - Princ Andrej jedva da je i zapamtio dom o kome je sigurno maštao sa željom da se ponovo nastani u njemu. Karađorđevići su došli u svoj dom koji im je otac podigao, na koji imaju puno prava da u njemu žive. Njihov dolazak obradovao je srpski narod, koji smatra da, kada Karađorđevići nisu za života mogli u svoju otadžbinu, barem njihovi zemni ostaci da u njoj počivaju.


  Princ Aleksandar Karađorđević kazao je da je danas ispunjeno zaveštanje kralja Petra koji je ostavio amanet da se svi Karađorđevići vrate u Srbiju.

  - Ispravljena je istorijska nepravda, mozaik Srbije je sklopljen, a time i njen identitet i legitimitet i ona sada hrabro korača u budućnost, poštujući svoje pretke i njihova prava - rekao je prestolonaslednik.

  Tačka na nesreću dinastije kojoj je posle Drugog svetskog rata bio zabranjen povratak u otadžbinu biće stavljena 26. maja na Oplencu kada će na državnoj ceremoniji biti sahranjeni kralj Petar Drugi, njegova majka Marija, žena Aleksandra i brat Andrej. U oktobru prošle godine na Oplencu su, uz prisustvo državnog vrha i nekoliko hiljada građana sahranjeni knez Pavle, knjeginja Olga i knežević Nikola koji su do tada počivali u Lozani. Oni su prvi Karađorđevići čija su tela ekshumirana i vraćena u Srbiju. Za ceremoniju 26. maja poslato je 2.500 pozivnica za zvanice iz čitavog sveta. Očekuje se dolazak predstavnika kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije kao i carske dinastije Japana.


  USPEŠAN BIZNISMEN

  Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. godine u Sloveniji na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji. Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

  Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, kćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Leiningena, kćerkom princa Karla od Leiningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković, u narodu poznatu kao Mici Lou.
  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me atravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0


  Posted on You Tube by "RoyalSerbianChannel"
  http://youtu.be/YSmM2VXdonM
  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0

   
  Knjiga Antinarodnih elemenata -Beograd
   
  "U ime naroda represija u Srbiji 44-53"
  Na Facebook
  May 14, 2013
   
  Dana 13.maja u Drvaru 1944. osnovano je Odeljenje za zaštitu naroda (OZN-a) koje je kroz celu istoriju socijalističke Jugoslavije, i pored promena imena i reformi (OZNA, UDBA, SDB..), u osnovi ostala klasična politička policija usmerena pre svega na progon građana političkih protivnika režima. Dugo je u javnosti vladalo pogrešno mišljenje da su likvidacije narodnih neprijatelja bez sudjenja rađene na reč i da o tome nema dokumentarnih tragova. Najnovija istraživanja Državne komisije za tajne grobnice Vlade Republike Srbije ustanovila su, ipak, da o tome postoji sačinjena prilično precizna i detaljna evidencija u vidu "knjiga streljanih", "knjiga antinarodnih elemenata", "knjiga uhapašenih", spiskova streljnih i sličnog koje sadrže sasvim precizne i detaljne podatke o hapšenju, kvalifikaciji i egzekuciji svakog lica. U njima se jasno vidi da je odluku o životu i smrti donosila OZN-a. Proces je organozovan i vođen od samog vrha OZN-e a niže instance imale su zadatak da izveštavju i prave dokumentaciju verovatno iz bezbednosnih razloga tj. kako bi imale evidencuju o porodicama streljanih kojima jer to predstavlajlo trajni beleg.
   
  Knjiga Strelajnih- Jug Srbije
   
  Knjiga streljanih-Kosovo (Vojni arhiv)
   
  Spisak strelajnih-Pirot.
  Masovna egzekucija 300 mladica dovedenih iz okoline
  Valsotinca i Leskovca
   
   
  Spisak streljanih ciji je tovrac jos uvek ziv.
  Zivi u jednom gradu na jugu Srbije.
  Za jedno lice pise i poimenicno ko je egzekutor.
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****
   

  0 0


  Beautiful Ravna Gora, Serbia.
  Photo by Aleksandra Rebic
  May 10, 2003
   
  *****
   
  "General Mihailovich is part of all of us."
   
  Dusan (Dan) Mandich
  President, Organization of Serbian Chetniks Ravna Gora
   
   
  *****
   
  Aleksandra's Note:
   
  Both the
   
  "Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore"
   
  and the
   
  "Organization of Serbian Chetniks Ravna Gora"
   
  will be holding their annual Chetnik Congress and festivities
  this weekend, May 18-19, 2013
  in Merrillville and Schererville, Indiana U.S.A.
   
  Thank you for keeping the legacy of General Draza Mihailovich and his Serbian patriots alive all these years here in America.
   
  Please know that all your dedication, loyalty,
  and hard work will be carried on by
  future generations for whom you are heroes.
   
  Wishing you both success and fulfillment this weekend and may the tradition continue for always.
   
   
   
  Sincerely,
   
  Aleksandra Rebic
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****

  0 0  Aleksandra's Note: Had an OUTSTANDING time with Serbian patriots this weekend in Merrillville and Schererville, Indiana, May 18-19, 2013, with members and supporters of the "Organization of Serbian Chetniks Ravna Gora" and the "Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore"! Such gracious hosts...wonderful people...a lot learned...good times that won't be forgotten...and a reaffirmation of what makes Serbian men and women great! I'm so proud to be of Chetnik heritage!

  Much more on the great Chetnik weekend in Indiana to come in the following days...

  A sincere "Thank You" to all those who attended and participated in the events of this weekend and who included me in the celebration of the legacy. A special thanks to Dusan (Dan) Mandich for extending the invitation that I was delighted and honored to accept. You will be missed as President of the "Organization of Serbian Chetniks Ravna Gora." Thank you for your dedicated service all these years.

  With warmest regards,

  Aleksandra Rebic


  The Serbian and Chetnik Flag. Chetnik Memorial Hall in Schererville (Crown Point), Indiana U.S.A. Photo by Aleksandra Rebic May 19, 2013.
  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0

  www.intermagazin.rs
  Dragan Krsmanović
  May 20, 2013


  Devedesete godine su razorile srpsko društva do temelja. Mada su ekonomske posledice sankcija i ratova bile ogromne, još razornije je bilo rušenje tradicionalnog sistema vrednosti. Ono što je bilo dobro, postalo je loše a ono što je bilo zlo i nemoralno postalo je poželjno i cenjeno. Lopovi su se presvukli u „kontraverzne biznismene“ , za krađu se govorilo „snašao se“, a ko se zbog nečega „nije snašao“, a bio je u prilici postao je nesposobnjaković dostojan prezira.

  Priča se da se dvehiljadite desila neka promena. Možda u politici i ekonomiji, ali ne i u moralu. Biti pošten i plemenit i nadalje je vredno prezira, a i dalje se veličaju tirani i otimači.

  Povodom 9.maja –Dana pobede državna televizija je upriličila emisiju u kojoj su „pravi“ i „kvaziistoričari“ pokušali da osvetle neke kontraverze, kojima naša prošlost obiluje. I opet su se, nažalost, ubrali truli plodovi dva naopaka procesa. Na stablo višedecenijskog iskrivljavanja činjenica, falsifikovanja i podmetanja nakalemljena je grana zlobe i nemorala.

  Tako, pošto su i „slepi“ videli da general Mihailović ne može biti izdajica, pokrenuta je druga matrica. Matrica po kojoj se general Mihailović mora prikazati kao nesposoban i nesnalažljiv, skoro pa priglup. Jer kako je austrougarski narednik „nadmudrio“ srpskog pukovnika?

  Lako! Kao što kvaran trgovac može prevariti akademika mereći na kantaru, ili kao što će vas zakletvom u decu i najveći pokvarenjak odvratiti od traganjem za pravdom. Jednostavno gde se sretnu pošten i nepošten, iskren i neiskren, dobrodušan i zao, svakome je jasno ko će toga dana biti prevaren.

  Na navodnim pregovorima u selu Brajići, kada su se sastali Mihailović i Broz, sa jedne strane je stajao pukovnik Jugoslovenske vojske za koga se znalo ko je i odakle, ko su mu roditelji i gde su mu žena i deca, gde je bio u prošlom ratu i kome se zakleo u ovom. Sa druge strane sedeo je čovek kome sem nadimka ništa nije bilo tačno. Ko je, odakle i zbog čega? Čija naređenja prima i koji su mu ciljevi? Ko mu je žena i gde su mu deca?

  Zar zaista verujete da bi ga srpski seljaci sledili da je stao pred njih i rekao: „Ja sam austrougarski narednik iz 25.zagrebačke pukovnije koja je u Jadru i Mačvi počinila brojne zločine i došao sam da vas povedem u borbu protiv Nemaca mada znam da će vas streljati po receptu 100 za jednog, pa dokle izdržite. Posle rata imam nameru da uvedem komunistički režim, vas postreljam ili pošaljem na robiju jer ste kulaci a od Srbije da otrgnem Crnu Goru i Makedoniju,a kasnije i Kosovo i Metohiju i Vojvodinu“.

  Broz je isplivao na talasu podudaranja interesa Moskve i Londona da se ograniči uticaj Srba i Srbije na buduću jugoslovensku državu i učini ustupak Moskvi za širenje komunističkog poretka na zemlje balkanskog poluostrva.

  Sve ostalo je samo vređanje istorijske istine i zdrave logike. Bilo bi to kao kad bi danas neko tvrdio kako je Ramuš Haradinaj bolji i sposobniji vojnik od generala Lazarevića. Jer činjenica je da se Vojska Srbije povukla sa Kosova i Metohije i da je Haradinaj „glavna faca“ na KiM. I Broz i Haradinaj su se pojavili kao marginalci na krilima tuđih aviona, tuđeg oružja, obuke i logističke i propagandne podrške. Za njih su ratove vodili drugi, moćniji, koji su ih iz vlastitog interesa ustoličili „na kraju priče“.

  Ukoliko je Srbija propustila priliku da diplomatijom spreči neki od ratova to sigurno ne može ići na dušu ni generalu Mihailoviću ni generalu Lazareviću i to ih ne čini manje sposobnim.

  A možda je došlo vreme da se Srbi konačno odluče čije tradicije baštine i koja je njihova „duhovna vertikala“. Da li su naši uzori Sveti Sava, Karađorđe i Miloš, Kralj Petar i Živoin Mišić, generali Mihailović i Lazarević ili pak Marks, Engels, Lenjin, Staljin,Tito…

  A onima koji se uzdaju u milost i podršku „lažnih saveznika“ neka pogledaju u dokumenta. Oktobra 1940. godine u času kada je Britanija bila sama i izolovana na svom ostrvu a cela Evropa pod nemačkom čizmom pukovnik Mihailović je prkosno u svojoj uniformi posetio prijem u britanskoj ambasadi demonstrirajući svoju privrženost borbi koju ona vodi protiv Hitlera, zbog čega je bio kažnjen. Nepune četiri godine kasnije britanci su razmatrali varijante za uklanjanja generala Mihailovića stidljivno uvodeći u kombinacije i njegovu fizičku likvidaciju. Ako su to vaši saveznici nama je jasna i vaša sudbina. Za nekoliko godina dok vam niz lice budu tekle pokajničke suze jer ste prevareni i izdani od svojih „saveznika“ nemojte reći da niste bili upozoreni.  Autor je član Srpskog Liberalnog saveta
  (Srpski kulturni klub)

  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0


   Primarijus Dr Ljuba Kostić, najbolji drug iz detinjstva Kralja Petra II, g-din Jevđa A. Jevđević, starešina Saveza srpskih Sokola i autor knjige „Povratak Kralja. Petar II Karađorđević“, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i g-din Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta.
   
  Primarius Dr. Ljuba Kostić, the best childhood friend of King Petar II, Mr. Jevdja Jevdjević, head of Association of Serbian Falcons and author of the book "The Return of the King. Petar II Karadjordjević", HRH Crown Prince Aleksandar II Karadjordjević and Mr. Dragomir Acović, Chairman of the Crown Council.
   
   
   
   
  Јевђa А. Јевђевић / Ђакон Ненад М. Јовановић

  Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина заједно са г-дином Драгомиром Ацовићем, председавајућим Крунског савета, Прим. др Љубомиром Костићем, личним пријатељем Њ.В. Краља Петра II, г-дином Јевђом А. Јевђевићем, аутором књиге, представили су књигу „Повратак краља. Петар II Карађорђевић“ вечерас у Краљевском Двору на Дедињу.

  Књига „Повратак краља. Петар II Карађорђевић“ ауторско дело Јевђе А. Јевђевића, старешина Савеза Српских Соколова, замишљена је као свеобухватно издање које представља живот и дело Њ.В. Краља Петра II али и начин на који је он био представљан и виђен кроз уметничка и књижевна дела и народне песме.

  Аутор текстова г-дин Јевђевић књигу почиње исцрпном биографијом и генеалошким стаблом краља Њ.В. Петра II Карађорђевића, а затим даје преглед уметничких и књижевних дела посвећених Њ.В. Краљу Петру II, као и народних песама које опевају његов живот од рођења, преко очеве трагичне смрти, проглашења за Краља, до живота у изгнанству.

  Значајан ове књиге налази се управо у свеобухватном приступу аутора господина Јевђе А. Јевђевића, као и у великом броју фотографија, од којих су неке у овој књизи први пут објављене. Фотографије су део приватног архива г-дина Јевђевића, и више установа културе, међу којима су Народни музеј у Београду, музеји у Крагујевцу, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Задужбина Краља Петра И на Опленцу, Архив Југославије и други.

  Пријему су поред бројних званица присуствовали, Њ.Е. г-ђа Мерцедес Мартинес Валдес, Њ.Е. г-ђа Кармита Ауриа Вегас де Спалајковић и Њ.Е. г-дин Владимир Чушев амбассадор Белорусије у Србији, као и представници амбасада Филипина, Индонезије, Шри Ланке и Јерменије.

  http://www.royalfamily.org/?200,sr_Промоција-књиге-„Повратак-краља-Петар-ii-Карађорђевић“-у-Краљевском-Двору  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0

   
  Градски Одбор Београд организује одлазак
  својих чланова и симпатизера
   
  на сахрану
   
  Њ.В. Краља Петра Другог,
  Њ.В. Краљице Александре,
  Њ.В. Краљице Mарије и
  Њ.К.В. Краљевића Андреја.
   
  Полазак је заказан за 26.мај у 5.30 часова
  испред хотела "Славија".
   
   Цена превоза је 550 динара. Број места је ограничен а пријаве се врше позивом или поруком на телефон 064/194-76-41,
  на фејсбук профил ГО Београд:


   
  или лично у канцеларији ГО Београд, ул. Београдска 18/4, сваког радног дана
  од 18 до 20 часова.
   
  Резервација се врши уплатом датог износа у канцеларији до четвртка 23. маја. [2013]
   
  Живела Краљевина Србија!
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****


  0 0


  Monument dedicated to Serb veterans
  who served in the U.S. Armed Forces in WWII.
  St. Sava Serbian Orthodox Church
  Merrillville, Indiana U.S.A.
  Photo by Aleksandra Rebic May 18, 2013

  The inscription reads:

  "Members of the Serbian Orthodox Church St. Sava
  who served our country in World War II"


  St. Sava Serbian Orthodox Church and WWII Memorial dedicated to parishoners
  who served in the U.S. Armed Forces.
  Merrillville, Indiana, U.S.A.
  Photo by Aleksandra Rebic May 18, 2013 (2)


  St. Sava Serbian Orthodox Church and WWII Memorial dedicated to parishoners
  who served in the U.S. Armed Forces.
  Merrillville, Indiana, U.S.A.
  Photo by Aleksandra Rebic May 18, 2013 (1)


  *****

  By:

  Jelena Stevanovic Jovovic


  "This is a beautiful monument to those parishoners of St. Sava Church who had served in the US armed forces during the war.....The names in white at the top are of those who did not make it home. The Chetniks who came to the U.S. from their beloved homeland and joined our parish after the war are in our memories as well.....A touching and poignant reminder of the sacrifices made for freedom.....We salute them and God bless them....."

  A special thanks to Nicky Jo and Melanie Sever for moving the monument to our new church. It was located at St. Sava's original location in Gary, IN.....the church burned down and we built this new church.....yet the monument stayed behind for so many years. It's nice that it was moved to the new church so that our parishoners and visitors can pay their respects..... I am amazed by all the names.....so many brave souls.....Then to imagine all of the Chetniks who came later.....We must never forget them....."


  Jelena Stevanovic Jovovic


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me atravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0  Државна сахрана Њихових Величанстава Краља Петра II, Краљице Александре, Краљице Марије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја биће организована у Краљевској крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу у недељу 26. маја.

  У петак, 24. маја 2013. биће служена Литургија у капели Св. Андреја Првозваног у Дворском комплексу на Дедињу од 9 до 10 часова. Од 10 до 10.15 часова биће служен помен, а затим ће колона кренути из Дворског комплекса. У 10.30 часова посмртни остаци Њихових Величанстава и Његовог Краљевског Височанства стижу пред Саборну Цркву у Београду. Од 10.30 до 10.45 биће служен помен, а од 11 часова па док се не заврши почиње мимоход грађана.

  У суботу, 25. маја од 9 до 11 часова биће служена Света Архијерејска Литургија у Саборној Цркви, а затим од 11 до 11.15 часова помен. У 11.30 колона са посмртним остацима Њихових Величанстава и Његовог Краљевског Височанства полази ка Цркви Св. Ђорђа на Опленцу, где стиже у 13 часова. Од 13.15 до 13.30 часова Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован служиће помен. Од 13.30 до 20 часова трајаће мимоход грађана.

  У недељу, 26. маја 2013. званични програм Државне сахране почиње у 10 часова Светом саборном Архијерејском Литургијом у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, коју ће служити Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј са Архијерејима Српске Православне Цркве. Званични програм Државне сахране завршава се у 13.30 часова.

  Државна сахрана посмртних остатака
  Њ.В. Краља Петра II, Краљице Марије и
  Краљице Александре и Њ.К.В. Принца Андреја
   24, 25, 26. мај 2013, Београд – Опленац, Србија


  Сатница догађаја


  *****

  Петак, 24. мај 2013:Краљевски комплекс на Дедињу и Саборна Црква

  9.00 – 10.00Литургија у Дворској капели (само Краљевска породица присутна)

  10.00 – 10.15Помен у Дворској капели (после литургије, само Краљевска породица присутна)

  10.15Полазак колоне са Краљевског комплекса ка Саборној Цркви

  Траса којом ће се колона кретати: Дворски комплекс на Дедињу – Бул. Кнеза Александра Карађорђевића – Бул. војводе Путника – Кнеза Милоша – Краља Милана – Теразије – Коларчева – Васина – Студентски Трг – Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића

  10.30Долазак колоне пред Саборну Цркву, уношење ковчега

  10.30 – 10.45Помен

  11.00– док се не заврши - Мимоход грађана

  *****

  Субота, 25.мај 2013, Саборна Црква у Београду и Црква Светог Ђорђа на Опленцу

  9.00 – 11.00Света Архијерејска Литургија у Саборној Цркви

  11.00 - 11.15Помен

  11.30Изношење ковчега из Саборне Цркве и полазак за Опленац

  Траса којом ће се колона кретати: Саборна црква, Поп Лукина, Бранков мост, Милентија Поповића (поред хотела Хајат) – Газела, аутопут Београд – Ниш (Е75), Мали Пожаревац (одакле се затвара деоница), Младеновац, Крагујевачки пут, Топола, Опленац

  13.05Долазак до Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, уношење ковчега

  13.15 - 13.30Помен

  13.30 - 20.00Мимоход грађана у Цркви Св. Ђорђа на Опленцу

  *****


  Недеља, 26. мај 2013, Црква Светог Ђорђа на Опленцу

  9.45 – 9.50Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, Принц Наследник Петар, Принц Филип и Принц Александар, Њ.Е. г-дин Томислав Николић, Председник Републике Србије, Њ.Е. г-дин Ивица Дачић, Председник Владе Републике Србије полажу венце

  10.00 - 12.30Света Саборна Архијерејска Литургија

  12.30Спуштање ковчега у Крипту

  12.45Обраћања Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Њ.Е. Председника г-дина Томислава Николића, Њ.Е. Премијера г-дина Ивице Дачића и Њ.К.В. Престолонаследника Александра II окупљеном народу испред Цркве Светог Ђорђа


  13.30Завршетак званичне церемоније Државне сахране  http://royalfamily.org/index.php?201,sr_Државна-сахрана-ЊВ-Краља-Петра-ii-Краљице-Александре-Краљице-Марије-и-ЊКВ-Краљевића-Андреја-у-недељу-26-маја-2013  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0

  Vera Dragisich
  Secretary "Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore"
  Editor - English Section "SERBIA" newspaper
  "Voice of Serbian Fighters for Freedom"
  Photo: Aleksandra Rebic May 19, 2013
   
  Aleksandra's Note:
   
  At the annual Congress of the
  Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore
  in Crown Point, Indiana the weekend of
   May 18-19, 2013,
  Vera Dragisich became the new
  Editor of the English Section of SERBIA (SRBIJA)
  the "Voice of Serbian Fighters for Freedom" newspaper
  founded by Voyvoda Momchilo Djujich.
  As Secretary of the
  "Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore"
  and Founder and Administrator
  of the wonderful Facebook group
   
   
   
  Vera has done a fantastic job of honoring and maintaining the legacy of General Draza Mihailovich and Serbian patriots throughout the world. She succeeds George Budimir as Editor of the English section of SERBIA, and I know she will do a great job in her new role. Wishing you much success, Vera, and I know I speak for so many when I declare:
   
  "Na Mnogaja Ljeta!"
   
   
  Sincerely,
   
  Aleksandra Rebic
   
   
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me a ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****
   


  0 0

  Posted on You Tube by "Ravna Gora"
  "Projekat „Dramska trilogija 1941-1945" govori o dramatičnim dešavanjima u Srbiji u periodu Drugog svetskog rata, a prvi ciklus „RAVNA GORA" bavi se sudbonosnim događajima u proleće 1941. godine, napadom Nemačke i slomom Kraljevine Jugoslavije, pojavom oslobodilačkih pokreta, kao i tragičnim početkom bratoubilačkog rata. U središtu tv serije „RAVNA GORA" je narod koji trpi posledice sudbonosnih istorijskih dogadjaja čiji su protagonisti Dušan Simović, Bora Mirković, Slobodan Jovanović, Kralj Petar drugi, pukovnik Dragoljub Mihajlović, Josip Broz Tito, Milan Nedić, Kosta Pećanac, Krcun, Ranković, Ivan Ribar, Mustafa Golubić, Aca Mišić, Miodrag Palošević i mnogi drugi.

  U seriji će igrati preko 200 glumaca, među kojima su i Nebojša Glogovac (pukovnik Dragoljub Mihajlović), Dragan Bjelogrlić (Josip Broz Tito), Lazar Ristovski, Radko Polič, Rale Milenković, Milorad Mandić, Miloš Biković, Mirko Babić, Boda Ninković, Nenad Jezdić, Petre Arsovski, Nenad Okanović, Olga Odanović, Ljiljana Stjepanović, Irfan Mensur, Jelena Ivanišević, Feđa Stojanović, Ivan Vučković, Nedeljko Bajić, Marko Baćević, Miloš Timotijević, Bane Tomašević i mnogi drugi.

  Scenarista i reditelj je Radoš Bajić, direktor fotografije je Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, kostimograf Vesna Teodosić, scenoraf Dragan Mićanović, masker Dušica Vuksanović, izvršni producenti Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić i Predrag Jočić.

  Projekat se realizuje u koprodukciji izmedju Javnog servisa Srbije-RTSa i Contrast Studios-a."
  http://youtu.be/u5CcxAeWX4k  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

  0 0


  www.royalfamily.org
  May 25, 2013
  Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II, Принцеза Катарина, Принц Наследник Петар и Принц Александар,  Принцеза Катарина, Принц Ђорђе и Принц Михајло, Принцеза Линда, Принц Владимир и Принцеза Бригита, Принц Димитрије, Принцеза Лавинија, г-дин Остин Причард – Леви и Лука Причард – Леви, и Принцеза Јелисавета, као и проф. др Оливер Антић, специјални саветник председника Србије, присуствовали су јутрос Светој Архијерејској Литургији у Саборној Цркви у Београду.

  Његово Преосвештенство Епископ будимски Г. Лукијан служио је Литургију и Помен. После службе, присутнима у Саборној Цркви обратио се и Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и рекао да се овим чином исправља велика неправда и да ће коначно Њихова Величанства Краљ Петар II, Краљица Александра, Краљица Марија и Његово Краљевско Височанство Краљевић Андреј почивати уз своје велике претке, уз Вожда Карађорђа и међу својим српским народом.

  После службе, праћени звуком звона са Саборне Цркве и свих београдских цркава, гардисти Војске Србије изнели су ковчег Њ.В. Краља Петра II, а ковчеге Њ.В. Краљице Александре, Њ.В. Краљице Марије и Њ.К.В.  Краљевића Андреја понели су чланови удружења Краљевина Србија обучени у српске народне ношње. Затим је колона возила кренула ка Опленцу где се налази Маузолеј Краљевске породице, праћена хиљадама грађана који су стајали уз пут и звоњавом црквених звона дуж целог пута.

  Ковчези су пренети у посебна кола у Тополи, док су припадници гарде на коњима пратили ковчег Њ.В. Краља Петра II. Чланови Краљевске породице и велики број грађана су ишли пешке од Тополе до Опленца за поворком.

  Свечану поворку су пред Црквом Светог Ђорђа на Опленцу дочекали Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са свештенством и великим бројем грађана. Затим је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са свештенством Епархије шумадијске служио помен у Цркви светог Ђорђа у присуству Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра II, Принцезе Катарине, Принца Наследника Петра и Принца Александра, Принцезе Катарине, Принца Ђорђа и Принца Михајла, Принцезе Линде, Принца Димитрија, Принцезе Лавиније и г-дина Остина Причарда Левија и Луке Причарда Левија, Принца Владимира и Принцезе Бригите, и Принцезе Јелисавете.

  Помену је присуствовао и проф. др Оливер Антић, специјални саветник председника Србије.

  Грађани Шумадије и целе Србије имаће могућност да одају пошту своме Краљу, Краљицама и Краљевићу до 20 часова вечерас.

  Државна сахрана Њихових Величанстава Краља Петра II, Краљице Александре и Краљице Марије, и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја почеће у 10 часова у недељу 26. маја у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.


   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
   
  *****

  0 0

  Последња фотографија Краља Петра II
  у Отаџбини, Капино поље код Никшића, април 1941.
   
   
   

  ЗБОГОМ НАШ ВОЉЕНИ КРАЉУ,
  Опраштамо се од тебе сећајући се оног ведрог дана у септембру пре четрдесет седам година када је Отаџбином одјекнула радосна вест...: родио се Престолонаследник!

  ЗБОГОМ НАШ ПРИЈАТЕЉУ,још нисмо заборавили кобну вест из Марсеља, када је грозни злочинац одузео живот твоме оцу, нашем великом Краљу Александру. Као дете остао си сироче. Али имао си цео српски народ да се брине о теби, да прати сваки твој корак, да се радује сваком твом успеху.

  ЗБОГОМ НАШ МИЉЕНИ САПАТНИЧЕ,
  тешку круну ниси дуго носио. Дошао је рат и државу уништио. Морао си у изгнанство. Постао си наш први емигрант.

  ЗБОГОМ НАШ РАТНИ ДРУЖЕ,
  у туђини борбу си наставио. Твој најбољи војник наш командант је био. Светом се пронело славно име ђенерала Драже. Ти си га унапредио, ти си га славио, ти си му поверење дао.

  ЗБОГОМ НАШ ЧЕСТИТИ ГОСПОДАРУ,
  рат се завршио али нашом земљом поља нису цветала. Пшеница није дозрела међу голим дрвеним крстовима. Згаришта су постала споменици из рата. Тужни симболи трагичног времена. Као награду за наше милионске жртве добили смо ланце. Свет је брзо заборавио нашу крв и наше патње.

  ЗБОГОМ НАШ МИЛИ ЗЕМЉАЧЕ,
  судбина ти је трнов венац наменила. Заједно са тобом крст смо носили, али најтеже бреме теби је припало. Носио си га без роптања, носио си га храбро – карађорђевски. Носио си га дуго, предуго.

  ЗБОГОМ НАШ ЉУБЉЕНИ ВЛАДАОЧЕ,
  од тебе се опраштамо у манастиру Светог Саве, далеко од Опленца у коме почивају твоји часни преци – устаник Карађорђе, ослободитељ Петар I, ујединитељ Александар I.

  ЗБОГОМ НАШ НЕСРЕЋНИ ИЗГНАНИЧЕ,
  палимо свеће и шапућемо топле молитве Свевишњем. Твоја чиста душа одлази у Небеску Србију – тамо где су хиљаде српских мученика, тамо где су они које си волео, тамо где је велики владика Николај и твој највернији војник велики ђенерал Дража.

  ЗБОГОМ НАШ КАРАЂОРЂЕВИЋУ,
  твоју борбу настављамо, за твоје идеале жртву подносимо, за твоју и нашу Отаџбину животе дајемо.

  ЗБОГОМ НАШ СРПСКИ КРАЉУ,
  у манастир твоје тело сахрањујемо да га чува верно и постојано. Ми ти се кунемо својом чашћу и именом да ћемо га пренети на Опленац. У слободну Србију коју ти судбина није доделила да поново видиш.

  ЗБОГОМ И ЗАУВЕК НАШ ПОНОСУ, НАШ ВОЉЕНИ КРАЉУ...
  ОД ТЕБЕ СЕ ПРАШТА СРБИЈА...
  ЗБОГОМ...

  ГОСПОД НЕКА ПОДАРИ МИР ТВОЈОЈ НАПАЋЕНОЈ ДУШИ...


  ______________________


  Govor zahvaljujući "Српска историја" na Facebook.


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****

older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | 6 | .... | 49 | newer