Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


Channel Description:

Unsung World War Two Hero

older | 1 | .... | 35 | 36 | (Page 37) | 38 | 39 | .... | 49 | newer

  0 0
  СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
  УЗУН.МИРКОВА 3а
  11 000 БЕОГРАД
  E-Mejl: sls.seobe@hotmail.com

  СЛС потсећа надлежнеоргане да постоји и велики број убистава са политичком позадином за које је одговорна Титова тајна полиција, а која су до данашњег дана неразјашњена и то.

   
  1.Потпуковник Синиша Оцокољић Пазарац, командант Млавског корпуса, киднапован у Аустрији 16. октобра 1954, пребачан у Југославију и убијен у Београду, у затвору, без суда.
   
  2.Капетан Андрија Андра Лончарић, официр за везу између Драже и југословенске владе у Каиру. Одлежао је 14 година робије у земљи, па је емигрирао. Убијен је у Паризу, 6. марта 1969. године.
   
  3.Поручник Бора Благојевић, командир Штабне чете Дринског корпуса. После рата држао ресторан ''Сарајево''у Бриселу. Убијен пред улазом у свој стан, 8. марта 1975. године. Бора је био одликован Карађорђевом звездом са мачевима и Сребрном и Златном медаљом Милоша Обилића за храброст.
   
  4.Петар Љ. Валић, новинар, током рата уредник дневног листа ''Видовдан'', издање Шумадијске групе корпуса, као и истог листа у издању 2. равногорског корпуса. Такође уредник ''Гласа Опленца'', листа Горске гарде, као и ''Шумадије'', листа Шумадијске групе корпуса. Користио је псеудониме ''Слободан Небојшић''и ''Пјер''. У емиграцији је уређивао лист ''Васкрс Србије''. Убијен је 13. маја 1976. у Бриселу.
   
  5.Миодраг Бошковић, четник  После рата власник хотела ''Бошко''у Бриселу и предсседник удружења ''Привредник''. Убијен је у свом хотелу, 6. августа 1976. године. Заједно са њим убијен је и студент Урош Милићевић.
   
  6.Богдан Мамула, припадник Организације српских четника ''Равна Гора, убијен у ноћи између 17. и 18. августа 1977. у Гери, САД, приликом повратка кући.
   
  7.Раде Панић, припадник Организације српских четника ''Равна Гора'', убијен 28. августа 1977, бомбом подметнутом у његову гаражу, у Торонту, Канада. Од исте експлозије гину и Петар Буњевац и Петар Кљајић.
   
  8.Ратко Обрадовић, љотићевац, 17. априла 1967, Минхен.
   
  9. Јаков Љотић, 8. јула 1974, Минхен.
   
  10.Сава Чубриловић, дописник листа ''Српска борба'', који је излазио у Чикагу, из Шведске, 15. децембра 1969, у Нејсу, Шведска.
   
  11. Драгиша Кашиковић, правник, технички уредник листа ''Слобода'', органа СНО за Америку, и Иванка Милошевић, његова деветогодишња поћерка, 19. јуна 1977, Чикаго.
   
  12. Др Михајло Наумовић, уредник листа ''Слобода'', 16. јануара 1978, у Чикагу (сурвали су му ауто у реку, са моста).
   
  13.Борислав Васиљевић, спикер српског радија у Гери, САД, убијен 16. децембра 1978, у својим колима, при повратку кући.
   
  14.Душан Седлар, председник СНО у Немачкој и одговорни уредник ''Белог орла'', гласила СНО у Немачкој, убијен 17. априла 1980, у 9,30 пре подне, на сто метара од свог стана.
   
  15.Митар Бошковић, убијен јуна 1981.
   
  16.Јован Царичић, стар 63 године, бивши председник Слободне српске православне општине у Бечу. Убијен у дворишту своје куће, ноћи између 23. и 24. децембра 1981, о чему су аустријске новине писале већ истог дана. Такође, овде пише да је новинар ''Шпигла''Ханс Петер Рулман у то време објавио документовани чланак о убиствима политичких емиграната од стране Титове полиције.
   
  17.Деветог марта 1986. године, на једном паркиталишту у Јужном Чикагу, америчка полиција проналази аутомобил нетсалог Србина капетана бивше ЈВуО Боривоја Манића 1914-1986. године. На први оглед све је изгледало уобичајено.Аутомобил је прописно паркиран и закључан. Међутим чувари реда када су отворили Манићев гепек имали су шта да виде, призор достојан сцена из филмова страве и ужаса.Делови Манићевог тијела били су разбацани искасапљени по целом гепеку.Ко је могао да на такав начин искасапи старца од 72 године, само злогласна УДБА!!!
   
   
  Позивамо надлежне органе Србије , као и господина Вучића да се споменута убиства решавају и јер невидимо разлог да она до данашнјег дана остану тајна како за правду тако и за јавност.


  За Српски либерални савет

  ген. сек. А. Недић


  П.С. ДОПИС ЈЕ ПОСЛАТ СВИМ НАДЛЕЖНИМ ОРГАНИМА СРБИЈЕ, ПОЛИТИЧКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА, ТАКО И СРЕТСТВИМА ИНФОРМИСАЊА.

  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****  0 0
  GOLGOTA DINARSKE DIVIZIJE
   
  Autor: Vojin Malešević, Nacionalni Povjerenik 1. Ličkog korpusa
   
   
  Pri povlačenju četnika kroz srpsku golgotu ostaci četničke brigade Kistanja i Đevrsaka a po naređenju komandanta Dinarske četničke divizije Momčila Đujića, iz Kričaka upućeni su na istureni položaj u Lozovac kod Šibenika,kao predstraža, kako bi se spriječilo dalje partizansko napredovanje prema slobodnoj četničkoj teritoriji. U Lozovcu su zatekli odred Bogdana Ivića i tri brigade - skradinsku, kotarsku i smiljčićsku koje su se povukle iz Ravnijeh kotara i Skradina usljed jakih partizanskih napada. Sve četničke jedinice bile su smiještene u tvornicu aluminijuma gdje je bilo mjesta za sve. Kad su srbi iz sela Konjevrata saznali da 26 tenkovska partizanska divizija, koju su Englezi i Italijani naoružali najboljim tenkovima, kreće na Lozovac kako bi napali i uništili četničke snage u Lozovcu da ne bi četnici stradali poslali su dvije cure - Srpkinje, da obavjeste četnike o napadu i da se odmah povuku iz Lozovca,jer da sutra može biti kasno.Čim je to čuo komandant korpusa major Vasiljević i Bogdan Ivić odmah krenu za Kosovo da o tome izvjeste komandanta divizije Momčila Đujića. Đujić nije povjerovao jer je smatrao da se radi o komunističkoj propagandi te naredi da četnici ostanu i dalje kao predstraža u Lozovcu.Major se Vasiljević usprotivio Đujićevom naređenju i zbog toga dođe do prepirke između Đujića i Vasiljevića. Đujić odmah ukloni Vasiljevića sa komandnog položaja, a mjesto njega postavi kapetana Tonkovića, koji je potajno održavao vezu sa partizanima. Major Vasiljević se nađe uvrjeđen te napusti diviziju sa četiri četnika, Ardalić, Dimitrijević, Šarić i Cvijetaić krenu za Bosnu sa namjerom da odu kod Draže Mihailovića. Na putu ih uhvate ustaše te ih sve pokolju.
   
  Bogdan Ivić bez svađe odluči da ne prizna Đujićevo naređenje te mu reče: "Moja je dužnost da sačuvam moje ljude sa kojima sam četiri godine u borbi protiv ustaša i partizana" nakon čega ode u Lozovac sa svojim četničkim odredom i povuče se odatle isti dan.Sutradan 30 oktobra 1944 u prvi suton 26. partizanska tenkovska divizija opkolila je četnike u tvornici aluminijuma u Lozovcu sa svih strana i stade tući tenkovima. Četnici sa puškama i mitraljezima niti su mogli da se brane niti su mogli da probiju tenkovski obruč i zato je Lozovac bio grobnica Drugog Dalmatinskog Četničkog korpusa. Tu je izginula srpska omladina Ravnih Kotara, Bukovice i Skradina. Pod okriljem noći spasio se samo jedan mali broj četnika. Zarobljene četnike su komunisti povješali po raznim dalmatinskim mjestima. Jedino komandantu korpusa aktivnom kapetanu Tonkoviću se ništa nije dogodilo budući da je kokardu zamjenio crvenom petokrakom.
   
  To je prva i najveća tragedija Dinarske četničke divizije kao posljedica izdaje nevjernih saveznika i Đujićeve tvrdoglavosti po kojoj je trebalo ostati u Lozovcu do njegovog naređenja. Izdaja je teška i užasna nju narod srpski kletvom proklinje a i Bog izdajniku nikad dužan ne ostaje.
   
  Poslije Lozovca parrtizani su napali Kosovo sa istom tenkovskom divizijom. Četnici su se sa Kosova povukli u brdovite krajeve u okolini Knina gdje su krvave borbe bile između  partizana i četnika cijeloga novembra mjeseca 1944.
   
  Pred suton sedmoga novembra komanda divizije izda naredbu da se svi četnici iste večeri koncentrišu u selu Golubiću odakle bi se krenulo u pravcu Bosne. Oko devet sati uveče stignem u Golubić sa igumanom Kalikom sa još deset četnika odsjednemo u kući jednoga seljaka, koji je bio za partizane. Oko tri ujutro duže se iguman Kalik probudi nas sve i predloži da odmah krenemo na željezničku stanicu  gdje je bilo četničkih jedinica. Čim je Kalik bio gotov uze pušku i svoje stvari i napusti partizansku kuću, a mi ostali se brzo spremimo i krenemo za njim prema željezničkoj stanici.
   
  Vrijeme je bilo dosta rđavo, crni su oblaci prekrili plavo nebo iz koga je padala sitna kiša a vjetar je jako duvao. Iako je noć bila oblačna mjesečina se probijala kroz oblake. Nismo odmakli od kuće više od trista metara kad se čuo prasak eksplozije. U kuću u kojoj smo zanoćili partizani su bacili nekoliko bombi i zapalili je, jer su mislili da se nalazimo u njoj. Sigurno nas je netko otkrio i prijavio partizanima i da smo ostali svi bismo od reda izginuli.Proviđenje Božje i pronicljivost igumana Kalika bilo nam je u pomoći. Lijepo kaže naš narod srpski nema smrti bez suđena dana.
   
  U blizini te kuće bila je Vrlička četnička brigada koja je odmah stupila u borbu protiv partizana koji su učestvovali u napadu.Borba je trajala nekoliko sati kada su se partizani povukli usljed većih gubitaka. U  zgradi željezničke stanice bilo je nekoliko engleskih i američkih oficira koje su četnici spasili nakon pada njihovih aviona. Pozvao sam te oficire  da posmatraju borbu. Jedan engleski oficir govorio je dobro italijanski tako da sam mu rekao "Pazite tko vodi borbu i tko se bori jer će sutra radio stanice  iz Londona javiti da su se partizani borili protiv četnika i nemaca kako bi što više kompromitovali četnike pred svijetskom javnosti" i stvarno radio stanica iz Londona tako je javila po želji komunista.
   
   
  Autor teksta je Vojin Malešević Nacionalni Povjerenik 1. Ličkog korpusa, učitelj, član staba Dinarske četničke divizije. Vojin je preminuo u Clevelandu, SAD, 1984, sahranjen je pored crkve Sveti Sava.
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****
   

  0 0

  Miloslav Samardžić
   
   
  VIDEO:
  INTERVJU: Miloslav Samardžić - Draža Mihailović nije bio izdajnik i saradnik okupatora! (19.08.2016)
   

  Posted on You Tube by:   
  
  https://youtu.be/nB1wRXkuWH0
  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****


  0 0  St. Sava Serbian Orthodox Cathedral
  Milwaukee, Wisconsin
   
   
  ST. SAVA SERBIAN ORTHODOX CATHEDRAL
   
  ADDRESS:
   
  3201 S. 51ST STREET
  MILWAUKEE, WISCONSIN 53219
   
   
   
  *****
   
  THREE DAY EVENT
  FRIDAY, SEPT. 23 - SUNDAY, SEPT. 25, 2016
   
  DAY 1
  FRIDAY, SEPT. 23, 2016
  8:00 P.M. - 12 MIDNIGHT
   
  WELCOME DANCE
   
  DAY 2
  SATURDAY, SEPT. 24, 2016
  11:00 A.M. - 12 MIDNIGHT
   
  Parastos, Blessing of Cika Draza's Monument, Kraljevo Kolo, Group photo, Picnic with music and dancing, and 1st Annual Bocce Ball Tournament.
   
  DAY 3
  SUNDAY, SEPT. 25, 2016
  11:00 A.M. onward.
   
  Picnic with music and dancing.
   
   
  THIRD ANNUAL CHETNIK FAMILY REUNION
  CHAIRPERSON:
   
  PERO MOMICH
   
  If you would like to volunteer,
  please contact Pero at (414) 316-8847
   
  Donations to the Reunion can be sent to:
   
  Pero Momich
  4931 S. 35th Street
  Greenfield, WI 53221
   
   
  SEE YOU THERE!
   
  DOBRO DOSLI!
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****
   

  0 0

  Факти
  Sept. 5, 2016

  Београд треба да добије Улицу Југословенске Војске у Отаџбини

  ТО БИ БИЛО ИСПРАВЉАЊЕ НЕПРАВДЕ И ОСЛОБАЂАЊЕ ОД ИДЕОЛОШКОГ ЈЕДНОУМЉА


  СКУПШТИНСКОМ одлуком изједначена су и проглашена за антифашистичка оба покрета (партизански и равногорски)  учесника рата 1941-45. Тиме су стечени правни услови да се једној београдској улици додели име Југословенске Војске у Отаџбини.

  Српски либерални савет је небројено пута у протеклих неколико година узалудно подносио захтев да једна улица у Београду добије име по  равногорском покрету односно Југословенској Војсци у Отаџбини.

  Сматрамо да овај захтев није из чисто идеолошких побуда него да се на тај исправља велика историјска и морална неправда према покрету и многобројним припадницима ЈВуО који су током рата и у времену послератне
  комунистичке репресије положили своје животе за српско  друштво и Отаџбину.

  Доделом имена једној београдској улици данашње српско друштво, растерећено вишедеценијског идеолошког једноумља, добија прилику да се достојно одужи хиљадама српских страдалника.


  (генерални секретар Српског либералног савета Александар Недић)

  http://fakti.org/serbian-point/sls-beograd-treba-da-dobije-ulicu-jugoslovenske-vojske-u-otadzbini


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****


  0 0

  Helen Delich Bentley
  Photo: U.S. Congress
   
  Please join us for a Parastos (Panakhyda-Orthodox Christian Memorial Service) for former U.S. Congresswoman, +Helen Delich Bentley. This will be held on Saturday, September 24, 2016 at 3:00 PM at the Orthodox Church of St. Matthew, 7271 Eden Brook Drive, Columbia, MD 21046.

  This will be followed by a dinner at the home of Michael Kosmas, 7309 Shady Glen Drive, Columbia, Maryland, 21046.

  Phone: (410) 925-1150

  Please RSVP to mkosmas@kelleydrye.com

  From MILANA "MIM" BIZIC:

  You are invited to join us in raising funds to help in the restoration of the ancient Serbian Orthodox Monastery HILANDAR on Mount Athos, Greece, which is still recovering from a devastating fire in 2004. 100% of your donation will be used for the restoration of the ancient CELL OF THE TRANSFIGURATION, a short walk from Hilandar, dating back to at least the 13th Century...

   Hilandar, Serbian Orthodox Monastery on Mt. Athos in Greece
  Photo: asceticexperience.com
   
  It was hard for me to believe that many of you haven't heard of the 40 day Parastos being organized in Maryland for our beloved former U.S. Congresswoman, Helen Delich Bentley. Please share with your relatives, friends, clergy, fellow parishioners, etc. this valuable information.

  Very important...from Michael Kosmas:

  Dear friends: I hope this finds each of you well. Apologies that it took me a bit of time to finalize and send this information to you, but I wanted to have the precise details for our memorial project for Helen included in the attached invitation.

  As you may already know, we are having a Memorial Service (Parastos/Panakhyda) for Helen at the Orthodox Church of Saint Matthew in Columbia, Maryland on Saturday, September 24, 2016 at 3 pm. All of the details are in the attached invitation. Everyone is invited to my home afterwards for dinner. I would be most appreciative if each of you would help me get this information to everyone in the Serbian-American community who would like to be with us for this special day, everyone is welcome and I would very much like to give Helen the farewell that she so richly deserves from all of us who loved her so dearly.

  I also wanted to find a significant and lasting memorial project to honor Helen. Although it is hard to compete with the Governor of Maryland and the “Helen Delich Bentley Port of Baltimore” I believe that I have found a project that is also very significant. After many consultations with Abbot Methodios of Hilandar, Metropolitan Kallistos of Diokleia and the representatives of the Serbian people on the Holy Mountain, in Helen’s memory we are going to restore the ancient Cell of the Transfiguration, a short walk from Hilandar. This Cell dates back to at least the 13th century and was the home of the Serbian monk Domentijan when he wrote his famous hagiography of Saint Sava in the middle of the 13th century. In modern times it has fallen into disrepair and is not habitable, but the fathers of Hilandar would like to restore this ancient site for prayer and habitation by Serbian Orthodox monks.

  Please do not hesitate to be in touch with me with any questions and again please feel free to share this with all of the Serbian-American people who may be able to join us and/or help with our memorial project for Helen.

  Best regards,

  Michael Kosmas

  mkosmas@kelleydrye.com

  Phone: (410) 925-1150  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0


  Aleksandra's Note:Though this giant in Serbian 20th century history died on this day, September 11, in 1999 at the age of 92, just before we entered a new century, he has most definitely not been forgotten. His name still evokes that passionate, strong, and very real patriotism that will beat in the Chetnik heart forever.

  Voyvoda Momchilo Djujich was born on February 27, 1907 in Kovačić, Knin, Kingdom of Dalmatia, Austria-Hungary and died in San Diego, California on September 11, 1999. In those 92 years, he became a Serbian legend. Commander of the Dinarska Chetnik Division under General Draza Mihailovich, Voyvoda Djujich distinguished himself both during and after the war as a hero and a patriot. Many Serbs survived WWII because of Voyvoda Djujich, and many were able to leave what was to become communist Yugoslavia and make new lives in the free world because of Voyvoda Djujich. They never forgot this, nor have their descendants.

  Voyvoda Djujich remained true to his convictions until the day he died.

  Memory Eternal.


  Sincerely,
  Aleksandra Rebic
  September 11, 2016

  *****

  Father Uros Ocokoljic performing a blessing at the Voyvoda Djujich monument
  in Chetnik Heroes Memorial Park at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Libertyville, IL during the General Mihailovich Memorial Service July 17, 2016 (1). Photo by Aleksandra Rebic.
   
  Father Uros Ocokoljic performing a blessing at the Voyvoda Djujich monument
  in Chetnik Heroes Memorial Park at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Libertyville, IL during the General Mihailovich Memorial Service July 17, 2016 (2). Photo by Aleksandra Rebic.

  Father Uros Ocokoljic performing a blessing at the Voyvoda Djujich monument
  in Chetnik Heroes Memorial Park at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Libertyville, IL during the General Mihailovich Memorial Service July 17, 2016 (3). Photo by Aleksandra Rebic.

  The Voyvoda Djujich Monument in the Chetnik Heroes Memorial Park
  at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Libertyville, IL
  shortly after the monument was erected in June of 2007.
  Photo by Aleksandra Rebic.
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****

  0 0


  Diane Diles Hammond shares a hug with father Staff Sgt. Curtis "Bud" Diles, USAF,
  shortly before he passed away in 2014. Photo courtesy of Diane.
   
   
  "Dad - It’s been 2 years since I’ve heard your voice. The last words I spoke to you as I kissed your forehead and told you good-bye were “I love you, dad. You’ll always be my hero.” You stared in my eyes and squeezed my hand. I think of you every day, dad, and I’d give anything just to hear you say one more time “Hello, Angel.” Oh, how I miss you. Mom grieves more for you with each passing day. She’s getting old and weak and longs to see you again. It breaks our hearts. Today I was talking to my grandkids about their great grandpa. Henry is 7 now. He asked “Why was great grandpa a hero? How did he not get killed when he got shot down in the war?” He listened intently as I told him your story. He had a big smile on his face as I told him we all lived today because of the Serbian Chetniks. You’d be so proud. We have another generation to continue your mission.
   
  I love you, dad, and you will always be my #1 hero."
   
   

  Diane Diles Hammond
  Daughter of Staff Sgt. Curtis "Bud" Diles,
  WWII USAF Veteran, shot down by the Germans
  and rescued by General Draza Mihailovich
  and his Serbian Chetnik forces in Nazi-occupied
  Serbia in 1944.
   
  September 10, 2016
   
   

   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


  *****  0 0

  The Jerusalem Post
  By Efraim Zuroff
  April 13, 2016

  Unless the government starts actively and unequivocally fighting against Ustasha nostalgia, and rising neo-fascism and anti-Semitism, it looks like the situation in Croatia will only get worse.

  Victims of the Nazi-backed Ustasha regime killed at the end of the World War Two lay on the ground surrounded by posing Ustasha soldiers near the Sava River in Croatia in 1945. (Photo credit: REUTERS)

  Most people assume history is exclusively about the past, but in many countries it is also about the present and future. These days, one such country is Croatia, whose troubled history continues to plague its present and threaten its democratic future.

  Last week, I wrote about the fascist and anti-Semitic chants yelled by Croatian football (soccer) fans at the recent friendly match against Israel, but recent developments clearly indicate that such incidents are merely the tip of the iceberg.

  Earlier this week [April], Croatian army veterans (of the war of the Nineties against Yugoslavia) of the Ninth Division gathered to celebrate their unit’s 25th anniversary, but also to mark the 75th anniversary of the establishment of the Independent State of Croatia (NDH) which was governed by the fascist Ustasha movement and pursued genocidal policies against Serbs, Jews and Roma. The veterans’ call to legalize the Ustasha salute of “za dom spremni” (the Croatian equivalent of the Nazis’ “sieg heil”) is an attempt to legitimize the murderous policies of the NDH and whitewash that regime’s crimes.

  Another typical initiative, but one which is much more dangerous, is a new documentary movie entitled Jasenovac-Istina (Jasenovac- The Truth), which had its world premiere this past February 28 in Israel, of all places, most probably to help deflect potential criticism of its highly controversial content. Jasenovac, which was established in August 1941, was the largest of the concentration camps created by the Ustasha regime of the NDH in order to rid their country of its minority populations, as well as their Croatian political opponents. The camp, which was run exclusively by the Ustasha, was notorious for the cruelty of the guards and the tortures they invented to increase the suffering of their victims. To this day, the number of those murdered in Jasenovac is a subject of fierce debate between Croats and Serbs, but it is reasonable to assume that at least 80,000 to 100,000 innocent people were murdered or died there of the terrible conditions, which earned the camp its nickname of “the Auschwitz of the Balkans.”

  As the concentration camp with the largest number of victims in the former Yugoslavia, Jasenovac became a symbol of Ustasha crimes and cruelty, which explains why it has currently become a target of the neo-fascist Croatian revisionists, as evidenced by this new film by Jakov Sedlar. According to reliable sources in Croatia, the film claims that Jasenovac was actually only a labor/concentration camp, not one at which there was any attempt to commit genocide of any sort, and that the number of Ustasha victims there was less than the number of innocent people murdered by the Yugoslav partisans after the war on the same site. In other words, it was the Communists who set up a “death camp” in Jasenovac, not the Ustasha, a totally unsubstantiated claim without any hard evidence to back it up.

  In fact, some of the material presented to support this assertion has already been exposed as a forgery by a local website. As far as the categorization as a death camp, the fact that there was no industrialized murder in Jasenovac during World War II explains why that term indeed does not apply, but the enormous number of Ustasha victims undoubtedly justifies its reputation as one of the worst camps in Europe. In addition, the film accuses former Croatian presidents Mesic and Josipovic, both known for their opposition to fascism and Ustasha nostalgia, as well as several left-wing journalists, of keeping alive the Communist myth of Jasenovac, and covering up the full truth about postwar Communist crimes. Needless to say, recently- appointed Croatian Minister of Culture Zlatko Hasanbegovic, who is well known for his support for right-wing causes, was quick to praise the film.

  Given these circumstances, the Serb and Jewish communities, along with the Croatian anti-fascist organizations, have decided to boycott the official government memorial ceremony annually held at Jasenovac on April 22. Instead, the Jewish community announced that it would hold its own memorial ceremony a week earlier on April 15, as a form of protest against the government’s failure to act against the revival of fascism and anti-Semitism in the public sphere.

  The only good news in that respect these days was a declaration by both the Croatian president and prime minister (separately) that the Ustasha government was a “criminal regime,” but these pronouncements were apparently only made at the request of the US State Department’s envoy on Holocaust issues, who met with them earlier this week in Zagreb.

  In other words, unless the government starts actively and unequivocally fighting against Ustasha nostalgia, and rising neo-fascism and anti-Semitism, it looks like the situation in Croatia will only get worse.


  The author is director of the Israel office and Eastern European Affairs of the Simon Wiesenthal Center, and coordinator of SWC Nazi war crimes research worldwide.  http://www.jpost.com/Opinion/Croatias-troubled-history-451178


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0

  Balkan Insight
  Milivoje Pantovic

  BIRN
  Belgrade
  August 11, 2016
   
  Serbia plans to mark Holocaust Remembrance Day next year [2017] by organising an exhibition at the United Nations about the Jasenovac concentration camp run by Croatia’s WWII Nazi-allied regime.
   
   Monument at the Jasenovac memorial site.
  Photo: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.


  The Serbian foreign ministry, which is intending to stage the planned ‘Hidden Holocaust’ exhibition at the UN in New York in 2017, told BIRN that it wants to draw attention to the rehabilitation of xenophobic and racist ideologies while commemorating the anniversary of the opening of the WWII Jasenovac camp.

  “This project is intended to mobilise the global public to contribute to the preservation of the universal values such as peace, freedom and the protection of human rights,” the ministry’s Department for Migratory Politics, Diaspora and Social Agreements said in a written statement to BIRN.

  The move is likely to anger Zagreb, but the Serbian foreign ministry insisted that it was not an anti-Croatian initiative.

  “The exhibition about Jasenovac is not a ‘Serbs against Croats’ exhibition,” the ministry said.

  But in what appeared to be a swipe at Croatian right-wingers who have downplayed the number of victims of Jasenovac, it argued that it was necessary to remind people about the atrocities of WWII.

  “The Allies were victorious in WWII but attempts to revise history are a wake-up call. One exhibition will certainly not change the world and eradicate dark ideologies, but it could certainly raise awareness about the problem,” it said.

  The ministry said that visitors to the exhibition will be able to hear recorded testimonies of survivors and the personal possessions of some of the prisoners, as well as publications and posters from the NDH era.

  It is also planned that film director Emir Kusturica will contribute to the project, while artists Ljubisa Mancic and Katarina Tripkovic are already making sculptures inspired by the victims’ experiences at Jasenovac.

  “They will try to show the pain and suffering of the victims, if it is even possible since the horror at Jasenovac is hardly imaginable,” the ministry said.

  After taking power in April 1941, the Nazi-allied wartime Independent State of Croatia, NDH passed laws similar to Nazi legislation, targeting Serbs, Jews and Roma.

  On territory controlled by the NDH, encompassing today’s Bosnia and Herzegovina, parts of Serbia and most of Croatia, the fascist Ustasa organisation opened dozen of concentration camps, the biggest of them at Jasenovac.

  Serbs, Jews, Roma and Croats who opposed the regime were killed.

  The death toll remains disputed; Croatia argues that around 83,000 people died at Jasenovac, but Serbia and the Yad Vashem remembrance centre from Jerusalem claim that 600,000 people perished.

  Recently there have been attempts by Croatian nationalists to suggest the death toll was even lower. In April this year, Croatian director Jakov Sedlar made a film called ‘Jasenovac - The Truth’ which claimed there were 20,000 to 40,000 victims.

  Controversial Croatian culture minister Zlatko Hasanbegovic attended the premiere of the film and praised it for raising “taboo topics”, sparking a rebuke from the Israeli ambassador to Zagreb.

  During the nineties wars in the former Yugoslavia however, there was a tendency in Serbia to inflate the alleged number of the victims at Jasenovac.

  According to the foreign ministry, representatives of the Serbian diaspora are working together with Jewish organisations on securing the exhibition space at UN headquarters.

  Partners in the project include Yad Vashem, the Andric Institute headed by Kusturica, the University of Belgrade, the Jasenovac Research Institute and a Serb diaspora NGO called 28. Jun, the ministry said.


  http://www.balkaninsight.com/en/article/serbia-to-highlight-croatia-concentration-camp-at-un-08-10-2016


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****
   

  0 0

  The Guardian
  Opinion
  Paul Mason
  September 12, 2016

  With xenophobia and regional tensions on the rise, the EU has to get tough with the new Croatian government – all cultural nods and winks towards second world war fascism must go.

  Andrej Plenkovic, president of HDZ, waves to his supporters in Zagreb, Croatia on 8 September 2016. Photograph: Antonio Bronic/Reuters

  Amid the alleys and ancient churches of Šibenik, Croatia, the late-summer tourists look quizzical as a tough old man harangues a meeting in the public square. “In 1945, people worked for free to build factories, roads, new houses. We wanted to build a better country then,” he says. “Find me five people prepared to do that now.” The speaker is the city’s “last partisan” – a veteran of the anti-Nazi resistance movement. But such idealistic sentiments are not popular in the Croatia of today.

  In January, the country’s conservative coalition government appointed as culture minister Zlatko Hasanbegovic, a man described by the Simon Wiesenthal Centre as a “fascist”. He had lionised the country’s pro-Nazi Ustase movement as a student in the 90s and labelled Croatia’s anti-fascist history and culture “an empty phrase” with no constitutional relevance. (Hasanbegovic has since emphasised that his current party is anti-fascist.)

  On Sunday [Sept. 11, 2016], Croats went to the polls in a snap election, returning the ruling nationalist party HDZ as the biggest party, but changing nothing. Just 53% of all Croats voted: the likely outcome is a coalition of the same old “centrist” parties – nationalists and social democrats. On the face of it, the country faces the same old problems. Unemployment at 16%, rising to 40% among the young; debt at 90% of GDP; the coast dependent on tourism, the interior sending migrant workers to Germany and Austria by the coachload.

  What’s new is the return of nationalism. By 2013, Croatia’s conservative nationalist politicians had made enough liberal noises to convince Brussels they could meet the basic criteria for EU membership. Since then, they’ve been sucked into the surge of nationalist rivalry that’s gripped the Balkans. Just across the mountains lies Republika Srpska – the Serb enclave created in the country of Bosnia and Herzegovina by the Dayton Agreement in 1995, after a bitter civil war. Republika Srpska’s leaders are threatening to hold a referendum on independence, which would blow up the deal that has brought peace to the region for 20 years.

  In response, Croatia’s politicians have upped the rhetoric, with the leader of its centre-left party secretly recorded threatening to “act to protect Croats” if the referendum goes ahead, labelling Bosnia a “failed state” and calling the government of Serbia “miserable people”.

  If this were just a recrudescence of the Balkan ethnic conflict of the 1990s, it would be bad enough. But it comes on top of years of economic failure, amid growing geopolitical tension, and rising xenophobia in the face of the refugee crisis.

  Russian money has poured not just into Serbia but into Republika Srpska, too, together with increased diplomatic influence. Meanwhile, Croatia has joined the EU. As a result, the Balkans today have become a more clearly diplomatic and systemic frontline than they were in 1995, when the wars ended. The assumption that globalisation, economic growth and time would heal the region is looking more uncertain than at any point since the peace deal.

  If the Serbs of Bosnia were to go for their independence referendum, and Putin were to back them, the Kremlin would have a new pawn in the same game it is playing with the west in Syria, Ukraine and the Baltic States.

  Amid this, the intellectual life of the Balkans has retreated to a set of parallel compartments. There is the globalist left, applauding the partisan veterans in the squares, but insignificant in mainstream politics. There is the far right, whose main achievement in Croatia this year was to erect a statue to a convicted ethnic terrorist from the 1970s.

  Many people in their 40s and 50s live a post-traumatic lifestyle: getting on with business, family or early retirement, rarely speaking about what they did, or suffered, but gripped by an innate concern that the conflict might come back.

  Meanwhile, young people across the region try to live in a cannabis-softened, networked dreamworld – where electronic dance music or Pokémon Go replace the national and political identities formed 20 years ago.

  If Europe wants to make the Balkans work, it needs to understand the limits of its current approach. It has lowered accession standards for countries in east and southeast Europe, in order to bring them into its enlargement project.

  Albania got candidate status in 2014. Bosnia submitted its application in February this year. Macedonia, which gained brownie points in Brussels for erecting a fence on the Greek border last year, is so mired in ethnic violence and rampant corruption that EU membership is impossible. Yet there are loud voices calling for its admission.

  The region’s politicians, be they corrupt, chauvinist or simply incompetent, know that by ticking a few boxes on an EU checklist they can advance the process of accession with only paper reforms. The fact that many of the region’s progressives, above all the young, yearn for EU membership is one more incentive for Brussels to look the other way.

  If the EU is to live up to the hope and trust placed in it by young people in the Balkans, it needs to start by being firm with the incoming Croatian government. All cultural nods and winks towards the fascist regime in the second world war must go. Ultimately, the EU must be prepared – as it has threatened with Poland and Hungary but not done – to trigger the Article 7 processes that can see member countries warned over inadequate rule of law, and ultimately be suspended from membership, or see their voting rights curtailed.

  The EU’s leaders lost no time after Brexit in reigniting the common defence and security policy process – what the Daily Mail calls the “European Army”. They are right to do so – for if the Balkans goes wrong again, Croatia as an EU member would have the right to call for support under the mutual defence clause of the Lisbon treaty, and all EU members would have the obligation to support it. But in the short term, what is vital is for western European democracies to engage with the Balkans and promote democratic culture and institutions. It was, ultimately, US diplomacy that imposed the peace of 1995. Today it is squarely the EU’s task to maintain it.


  https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/12/croatias-election-warning-nationalism-balkans-eu-government-second-world-war-fascism


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0


   
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****
   

  0 0

  George Stojsavljevic / London / Septembar 2016

  Draga braco i sestre, casni oce!

  Meni je veoma velika cast i zadovoljstvo da nakon parastosa odrzan slavnim srpskim cetnickim vojvodama Dobroslavu Jevjdevicu i Momcilu Djujicu ( slava im), da reknem nekoliko reci o zivotnom djelu vojvode Dobroslava Jevdjevica koji je zajedno sa vojvodom Djujicem izveo na slobodu nase divne predahe, srpske cetnike i borce za slobodu neumrlog Djenerala Draze Mihailovica, vozda treceg srpskog ustanka.

  Vojvoda Dobroslav Jevdjevic je rodjen 1895 godine u svestenickoj kuci u Bosanskom Milosevcu ispod istorijske gore Romanije gde su srpski hajduci borili i cuvali srpske tekovine i uvjek bivali pobednici nad srpskim neprijateljima.

  Vec u mladim godinama, Vojvoda Jevdjevic se povezuje sa elitom srpskih nacionalista, osobito sa Mitrom Mitrinovicem i Vladom Gacinovicem u organizaciji ‘Mlada Bosna’. Kao clan te organazicije, ucestavao je u neuspelom atentatu 1908 na austrijskim djeneralom Pocorekom. Bio je iskljucen iz Sarajevske i svih drugi gimnazija Bosne i Hercegovine, pa je morao da predje u Beograd I nastavi skolovanje. U Beogradu se nasao, srodio I stanovao sa najvecim srpskim rodoljubom 20 veka, neumrlim Gavrilom Principom. Nakon atentata u Sarajevu 1914 godine, mladi Dobroslav je uhapsen, zajedno sa ostalima i osudjen kao maloletnik na dozivotnu robiju u Aradskoj tamnici. Oslobodjen po zavrsetku prvog svetskog rada pobedom Srpskog oruzja.

  Izmedju dva rata proslog vjeka, bio je publicista I politicar. Tokom drugog svetskog rata, najpre je obavljao politicke duznosti u zapadnim srpskim krajevima. Godine 1942 dobio je zvanje cetnickog vojvode a 1944, postaje komandant JVuO za gorjnu Liku I Hrvatsko primorje, odnosno dva korpusa koja su postojala u tim krajevima – Licko-Kordunaskog I Promorskog korpusa. U svojoj memoarskoj knijzi Ratne Godine 1941-1945, porucnik Nedjo Plecas opisuje vojvodu Jevdjevica sledecim recima:

  "On je svatio bolje nego iko drugi, da je posle ratne tragedije aprila 1941, bio najvazni posao da se spasu srpski zivoti. Tome cilju on bio sav posvetio. On je sve gledao srpskim ocima. Nije se zanosio ni saveznicima ni okupatorima ni prijateljima ni neprijateljima, vec je vagao na nacionalnom kantaru I motrio ko ce u kom momentu vise koristiti nasem narodnom interesu. U tom radu, on se ponekad ogresio o interese saveznika, cesto se gresio o interese okupatora, ali se nikada nije ogresio o interese srpskog naroda’’.

  U emigraciji, vojvoda Jevdjevic je bio pocasni dozivotni predsednik organizacije srpskih cetnika Ravna Gora. Objavio je knjigu cetnickih novela ‘Kapi Krvi’ (1950) kao i knjige ‘Sarajevski Zaverenici’ (1953-1954) i ‘Od Indije do Srbije – Tri Hiljade Godina Srpske Istorje’ (1961). Osnovao je i uredjivao ‘Srpske Novine’. Umro u Rimu, 2 oktobra 1962 godine.


  George Stojsavljevic
  London
  Septembar 2016


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0

  Gen. Mihailovich Monument from the back with English inscription
  at St. Sava SOC, Milwaukee. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.

  Gen. Mihailovich monument with wreath and Chetnik Family Reunion banner
  at St. Sava SOC in Milwaukee, for the 3rd Annual Chetnik Family Reunion.
  Photo by Alekandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  "With faith in God and for my King and Country,
  I fought and took my oath, fighting in defense of truth and justice. For my Serbian people I will sacrifice my life. I have fulfilled my oath."
   
   
  General Draza Mihailovich
  Leader of the Third Serbian Uprising
  WWII
   
  Inscription on the General Mihailovich monument at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Milwaukee, Wisconsin.
   
  Such a perfect inscription for a monument dedicated to General Draza Mihailovich. This powerful and prophetic statement by the General reflects who the man was better than anything any of us could say about him in tribute. It does the heart good to know that 70 years after his execution by the Yugoslav Communists in Belgrade, Serbs and others continue to hold him alive in their hearts and minds and pay honor to him publicly whenever the opportunity arises.
   
  The Serbian Diaspora has been fantastic in maintaining the legacy of General Mihailovich and the Chetniks loyal to him. Many of the veterans, the ones who were there and walked the walk during WWII and the decades that followed, are no longer with us, but they are not gone. No one truly dies until they are forgotten.
   
  I miss so many of the old timers. I loved their presence at Serbian functions and events. They were, and are, men and women we could look up to and respect. They were and are people worthy of admiration. They taught us well, mostly by example of the integrity of their character, the pureness of their purpose, and the nobility of their cause. I am one of the very fortunate ones whose Chetnik father, Rade, is still with us, and I know just how blessed I have been and continue to be. I also know that when the day comes when his mortal being is no longer with us, he will remain alive in my heart and my memories, and the memories of others who have been fortunate enough to have crossed his path.
   
  As time goes on, it is heartening to know that we descendants really do care and recognize how important it is for us to get together and share our heritage, our traditions, our stories, and our mutual understanding and knowledge of a shared history and legacy. These are the ties that bind us.
   
  In 2014, a wonderful tradition of getting together under the banner of “Chetnik Family Reunions” was begun in Chicagoland, at St. Sava Serbian Orthodox Monastery in Libertyville, IL. Last year, 2015, the Second Annual Chetnik Family Reunion was held in Cleveland, Ohio, and this year, 2016, the Third Annual Chetnik Family Reunion was held in Milwaukee, Wisconsin. Next year, we are looking forward to getting together in Merrillville, Indiana.
   
  That’s the way to do it. Our fathers and grandfathers were getting together throughout the Diaspora and keeping the traditions and the cause alive for decades after the war, though it was not on the battlefields of the terrain of Yugoslavia, but the battlefields that we, their descendants, live on today – everywhere. The torch has been passed. There is still much to do, and much of that work is comprised of correcting the institutionalized false history that has poisoned minds susceptible to propaganda and lies. We who know the truth must continue the good fight. We owe that to our Chetnik forefathers and mothers that sacrificed so much for us, and for their homeland.
   
  Getting together and engaging in lively conversation, reminiscing, reconnecting, making new friends and acquaintances, enjoying good food and drink and dancing and patriotic music, with moments of laughter and sometimes tears, is life-affirming, and I’m confident that the Chetnik Family Reunion tradition will continue long into the future.
   
  As we reunite down here on earth, I can’t help but hope that our forefathers are reunited in Heaven and are enjoying the same life-affirming activities that we are. They deserve it. They earned it.
   
  Živeli!
   
   
  Sincerely,
  Aleksandra Rebic
  Chicago
  September 2016
   
  St. Sava Serbian Orthodox Cathedral in the light of sunset, Milwaukee, WI.
  Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  Back of Gen. Mihailovich Monument at St. Sava SOC in Milwaukee erected by the Milwaukee chapter of the "Movement of Serbian Chetniks Ravne Gore" with inscription. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  General Mihailovich Monument with bench and wreath
  at St. Sava Serbian Orthodox Cathedral in Milwaukee, WI.
  Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  Gen. Mihailovich monument and fountain area at St. Sava SOC,
  Milwaukee, Wisconsin. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  Aleksandra Rebic with the Gen. Mihailovich monument at St. Sava SOC in Milwaukee, Wisconsin Sept. 24, 2016. Photo: Rebic collection.
   
  Milan Kecman, Milka Gvozdenovic, and Alexandra Mandic in Milwaukee, WI for the 3rd Annual Chetnik Family Reunion. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
  Dusan Ivancevich and his two daughters at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion
  in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic. (1)

  Dusan Ivancevich and his two daughters at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion
  in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic. (2)
  Perica Sovilj, Nick Mandich, Sr., and Nick Mandich, Jr. at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion, Milwaukee, WI. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
   Good conversation wtih Father Dennis Pavicevich of Chicago, Father Radomir of Milwaukee, and a young guest at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion
  in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Milan Kecman of Cleveland, OH singing the classic Serbian ballad "Tamo Daleko" with Danny Danilovic on keyboards at the Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Jovan Ivancevich of Chicago having fun with the Mandic family from Cleveland at the Chetnik Family Reunion in Milwaukee WI Sept. 24, 2016.
  Photo by Aleksandra Rebic.
   
  Serbian Chetniks Ravna Gora Chicago black leather vest!
  Photo by Aleksandra Rebic, Milwaukee, WI Sept. 24, 2016.
   
   Danny Danilovic on keyboards and Bojan Jasnic playing the iconic Serbian Kolos (dances) featuring the accordian at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
  KOLO dancing at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016 (1). Photo by Aleksandra Rebic.
   
  KOLO dancing at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016 (2). Photo by Aleksandra Rebic.
   
   KOLO dancing at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016 (3). Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Father Dennis Pavichevich and wife Jovanka of Chicago at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Jovanka Popovich Pavichevich and Aleksandra Rebic at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo: Rebic collection.
   
   Good conversation between Serb patriots at the Chetnik Family Reunion in Milwaukee, Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
  Miodrag Rajkovic and Mira Grubnic enjoying the 3rd Annual Chetnik Family
  Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
  Younger and Older mingling at the Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI
  Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Serious conversations amid fun times at the 3rd Annual Chetnik Family Reunion
  in Milwaukee, Wisconsin Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Perica Sovilj, WWII veteran and President of the Organization of Serbian Chetniks Ravna Gora, gives one of his inspiring speeches that provides a history lesson for
  us all, during the 3rd Annual Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Proud Chetnik WWII veteran Perica Sovilj at the 3rd Annual Chetnik Family
  Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Father Radomir and guest at the Chetnik Family Reunion in Milwaukee, WI Sept. 24, 2016. Photo by Aleksandra Rebic.
   
   Chetnik Family Reunion banner on display at St. Sava SOC in Milwaukee, WI
  for the 3rd Annual Chetnik Family Reunion, along with flags and cross.
  Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
   The beautiful St. Sava Serbian Orthodox Cathedral in Milwaukee, Wisconsin illuminated on a September night. Photo by Aleksandra Rebic Sept. 24, 2016.
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****

  0 0

  Милослав Самарџић нa Равној Гори 8. маја 2016.
  Foto: Срећко Дивић

  VIDEO: На Равној Гори са Милославом Самарџићем

  Posted on You Tube by: Predrag Rudovic
  Published on Sep 28, 2016

  "Господин Милослав Самарџић слободно се може сматрати легендом српског новинарства. Каријеру је започео у некада студентскокм гласилу "Погледи"и био је један од првих новинара који су отворено критиковали комунистички режим у бившој Југославији, често ризикујући прогон од стране комунистичког режима. Преко 100 пута био је саслушаван од стране државне безбедности и имао је преко 100 судских процеса.

  "Током своје каријере био је први новинар који је направио и објавио интервију са престолонаследникокм Александром Карађорђевићем у српским новинама, објавио је бројне књиге и чланке о Четницима и Равногорском Покрету и оставио неизбрисив траг у борби српског народа за слободу и демократију.

  "Његов најновији пројекат, "Краљевина Југославија у Другом светском рату"открива гомилу нових до сада необјављиваних података о десавањима на просторима некадашње Југославије."


  Predrag Rudovic  https://youtu.be/x3bDJgYukcw  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0

  Chicago Tribune
  Post-Tribune
  By Karen Caffarini
  Sept. 30, 2016

  Crown Prince Alexander views the many photos of Serbians who served in the military at the WWII Halyard Mission exhibit at St. Sava Chuch. (Jim Karczewski / Post-Tribune)

  Crown Princess Katherine of Serbia told of families who were broken, brothers and sisters who became separated, and children turned into orphans as a result of the 1990s Balkans conflict during a visit to the region with her husband, Crown Prince Alexander, on Friday.

  "The children have suffered a lot," the princess told those who gathered at St. Sava Serbian Orthodox Church in Merrillville for the royal couple's first visit there.

  The couple visited the Merrillville congregation as part of a whirlwind tour that will take them to several cities in the U.S. and Canada. Earlier Friday, they visited a recycling facility in Hammond.

  They'll be attending receptions throughout the Midwest, including one in Merrillville, to recognize the contributions St. Sava and many other Serbian communities have made to support relief efforts through the Lifeline Humanitarian Organization, founded by Princess Katherine in 1993.

  "People have been very generous and very special. This country has been very special," Princess Katherine said. "Lifeline has made a difference in the lives of our children."

  She said the organization has been able to provide clothing, shoes and other gifts to the children.

  Prince Alexander did not know the total number of orphans in the country but said the couple host about 1,200 orphans twice a year, at Easter and Christmas.

  "The children have a name. When we call their name (to give them their gifts), they know they have not been forgotten," the princess said. "We have their correct shoe size and clothing size. They get so excited."

  Donna Erceg shows Crown Prince Alexander a photo of her sons along with a
  uniform worn during one of their weddings. (Jim Karczewski / Post-Tribune)

  She told of one Easter event when two children received a gift more personal than clothing. She said when the two children returned to the palace after an egg hunt on the grounds, they began screaming.

  "They were a brother and sister who had been separated from each other because of the war and had found each other there," the princess said.

  She said they are now in the same orphanage together.

  Donna Pejnovic, president of St. Sava, said the church has been donating clothing, shoes, bedding and other items to orphans in Serbia through Lifeline.

  "There are a lot of orphans in post-war Serbia. The funding for them is not where it needs to be," Pejnovic said. "Lifeline is amazing."

  She called the royal visit a very big occasion for the church, which Jelena Jovovic, of Lifeline Chicago, said has about 400 family members.

  "It's a privilege and an honor to have them here," Pejnovic said.

  The Very Rev. Marko Matic said the Merrillville church is a copy of the church built in Serbia by Prince Alexander's family years ago.

  Crown Prince Alexander and Princess Katherine of Serbia accept a gift of commemorative wine from Donald M. Pujo. (Jim Karczewski / Post-Tribune)

  "When the people of Northwest Indiana wanted to build a church of their dreams, they looked to Serbia," Matic said.

  In addition to attending a charity banquet for Lifeline, the royal couple also visited the World War II Halyard Museum located inside the church, which commemorates the airlifting of 512 downed Allied airmen from Nazi-occupied Serbia to safety, without the loss of a single life. About 7,500 Serbian soldiers defended the airlift, according to reports.

  This was not the royal couple's first visit to Indiana or the region. Prince Alexander went to school at Culver Military Academy in Indiana and said he has been to the area a number of times.

  Princess Katherine went to college in Colorado and Texas, and the couple met in Washington, D.C., in 1984. They married in London in 1985. They have five children between them, all of whom were born in the U.S., and five grandchildren.

  They lived in exile for many years and returned to Belgrade in 2001.

  "We now have peace. The country is moving forward, and unemployment has dropped from more than 40 percent to around 18 percent. We hope to be a part of the European Union and hope to get investors," Prince Alexander said.


  Karen Caffarini is a freelance reporter for the Post-Tribune.


  http://www.chicagotribune.com/suburbs/post-tribune/news/ct-ptb-serbian-royals-visit-st-1001-20160930-story.html


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0

  Politika
  September 10, 2016

  Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.

   Вартоломеј у Загребу (Фото Фонет)

  Bасељенски патријарх Вартоломеј рекао је на литургији у православној цркви у Јасеновцу да су древни српски православци и јасеновачки новомученици „хероји и свеци целог православља”.

  „Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.
  Само ћете тако, како је рекао, задобити венац славе какав носи небројено мноштво јасеновачких жртава нацистичког тоталитаризма из Другог светског рата.

  Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас, поводом обележавања 75 година од страдања Светих мученика јасеновачких, свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

  Вартоломеј је позвао вернике да никад не заборављају своје мученике, који не могу бити повод за освету него за мир.

  Славонски епископ Јован у свом поздравном говору истакао је да је не само Јасеновац, него и свако село око Јасеновца, и свака шума, пуна жртава српских мученика.

  Православној литургији, која је почела истицањем 700.000 српских жртава у логору Јасеновац, присуствовали су и многи епископи из Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, међу којима и епископ Амфилохије и загребачки Порфирије, пренела је Хина.

  Литургији су присуствовали и политички представници српске мањине у Хрватској, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић.

  Епископи на челу са Вартоломејем и Иринејем после литургије у јасеновачкој православној цркви отишли су на посвећење православнога храма у Пакрац, преноси Танјуг.

  Иванић у Јасеновцу:Да је овде више политичара ХР и БиХ...

   

  Члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, који је присуствовао литургији у манастиру Светог Јована Крститеља поводом обележавања 75. годишњице логора у Јасеновцу, изразио је уверење да ће овај достојанствени скуп поново указати на потребу сећања, јер то српске жртве у Јасеновцу заслужују.

   

  „Данашњи догађај којем је присуствовало неколико хиљада људи био је заиста импресиван. Патријарх цариградски Вартоломеј послао је поруке помирења и толеранције и било би добро да је било више политичара из Хрватске и БиХ који су те поруке требало да чују”, казао је Иванић у изјави за федералну агенцију Фена.

   

  Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, јер 10. септембар је дан када Српска православна црква врши помен светим јасеновачким новомученицима.

   

  Фена наводи да је логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској, целој окупираној Југославији као и на читавом Балкану за време Другог светског рата. Осим тога, служио је као сабирни, радни, кажњенички и заробљенички логор, преноси Танјуг.

   

  http://www.politika.rs/scc/clanak/363262/Patrijarh-Vartolomej-Jasenovcki-mucenici-heroji-i-sveci-celog-pravoslavlja  *****

  Politika
  September 10, 2016

  Patrijarh Vartolomej: Jasenovčki mučenici - heroji i sveci celog pravoslavlja.

  Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba”, rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

  Вартоломеј у Загребу (Фото Фонет)

  Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici „heroji i sveci celog pravoslavlja”.

  „Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba”, rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

  Samo ćete tako, kako je rekao, zadobiti venac slave kakav nosi nebrojeno mnoštvo jasenovačkih žrtava nacističkog totalitarizma iz Drugog svetskog rata.

  Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su danas, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

  Vartolomej je pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

  Slavonski episkop Jovan u svom pozdravnom govoru istakao je da je ne samo Jasenovac, nego i svako selo oko Jasenovca, i svaka šuma, puna žrtava srpskih mučenika.

  Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, prisustvovali su i mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije i zagrebački Porfirije, prenela je Hina.

  Liturgiji su prisustvovali i politički predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

  Episkopi na čelu sa Vartolomejem i Irinejem posle liturgije u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi otišli su na posvećenje pravoslavnoga hrama u Pakrac, prenosi Tanjug.

  Ivanić u Jasenovcu:Da je ovde više političara HR i BiH...

  Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji je prisustvovao liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja povodom obeležavanja 75. godišnjice logora u Jasenovcu, izrazio je uverenje da će ovaj dostojanstveni skup ponovo ukazati na potrebu sećanja, jer to srpske žrtve u Jasenovcu zaslužuju.

  „Današnji događaj kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi bio je zaista impresivan. Patrijarh carigradski Vartolomej poslao je poruke pomirenja i tolerancije i bilo bi dobro da je bilo više političara iz Hrvatske i BiH koji su te poruke trebalo da čuju”, kazao je Ivanić u izjavi za federalnu agenciju Fena.

  Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su danas svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, jer 10. septembar je dan kada Srpska pravoslavna crkva vrši pomen svetim jasenovačkim novomučenicima.

  Fena navodi da je logor Jasenovac je bio najveći logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, celoj okupiranoj Jugoslaviji kao i na čitavom Balkanu za vreme Drugog svetskog rata. Osim toga, služio je kao sabirni, radni, kažnjenički i zarobljenički logor, prenosi Tanjug.


  http://www.politika.rs/sr/clanak/363262/Patrijarh-Vartolomej-Jasenovcki-mucenici-heroji-i-sveci-celog-pravoslavlja


  *****

  If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****


  0 0

  Politika
  Аутор: Јелена Чалија
  October 7, 2016

  Изложба „Истина о Јасеновцу“ биће отворена у Њујорку почетком следеће године, најавио је министар Ивица Дачић.

  Ивица Дачић на отварању првог сегмента изложбе „Истина о Јасеновцу”
  (Фото Фонет)

  Mеморандум о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сећања на жртве у Другом светском рату потписан је у згради Министарства спољних послова Србије.
  Потписници су Андрићев институт из Вишеграда, Институт за Јасеновац из Њујорка, Институт за Холокауст из Тел Авива, Етнографски институт САНУ и Институт за упоредно право.

  Министар спољних послова Ивица Дачић објаснио је на свечаности уприличеној поводом потписивања Меморандума, да ће конкретни плодови сарадње различитих института, потписница документа, бити научни семинари, као и формирање катедри за изучавање Холокауста и геноцида у Југославији у Другом светском рату.

  Он је додао и да очекује да ће већ наредне године, стручне конференције на ову тему бити организоване у Београду и Андрићграду.

  – Министарство слуша глас свог народа и због тога и желимо да подржимо пројекте чији је циљ очување достојанства жртава. Свету се мора рећи истина о страдању Срба. Ћутање о злочинима је злочин сам по себи. Ипак, није важно који је народ колико страдао, већ треба очувати сећање на жртве, да оне не падну у заборав, нарочито имајући у виду да живимо у ери историјског ревизионизма када се злочини из Другог светског рата и оправдавају – рекао је Дачић.

  Он је, такође, најавио и отварање изложбе „Истина о Јасеновцу“ која ће под покровитељством српске академске дијаспоре бити отворена у Њујорку 2017. године.

  На свечаности приказан је филм „Истина о Јасеновцу“ у којем о овом усташком логору на територији НДХ говоре преживели логораши, иисторичари, уметници и активисти уз емитовање фотографија из тог периода.

  На једној од њих, представљен је и папа Пије Дванаести, али је фотографија потписана са ратни злочинац Алојзије Степинац. У Министарству спољних послова је приказан и мањи део експоната који ће бити представљени на изложби у Њујорку, а које је уступио Меморијални центар „Доња Градина“.

  Да ли је председник Николић спречио канонизацију Степинца

  У Народној скупштини Србије у четвртак је одржана седница Одбора за дијаспору и Србе у региону са дневним редом – Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.

  Како је саопштено из прес-службе Народне скупштине, на седници је најављено отварање Државног меморијалног комплекса посвећеног жртвама Другог светског рата, а истакнута је и важност усвајања Предлога декларације о злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Недељко Тењевић, генерални секретар председника Републике Србије, рекао је на седници да је председник Томислав Николић својом посетом папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојзија Степинца, наводи се у саопштењу.

  О томе шта у биографији Алојзија Степинца из периода Другог светског рата српска црква сматра спорним, патријарх српски Иринеј писао је папи Фрањи у априлу 2014. године, тражећи да канонизацију загребачког надбискупа скине са дневног реда.

  Одговор папе Фрање – предлог да се оснује православно-католичка комисија о Степинцу, чиме је одложена канонизација, врху СПЦ уручио је 2015. кардинал Курт Кох. Председник Томислав Николић се са папом Фрањом у Ватикану састао пола године касније, у септембру, а једна од тема разговора био је и Алојзије Степинац.


  http://www.politika.rs/scc/clanak/365175/Srpsko-jevrejski-bedem-pred-revizijom-istorije

  *****

  Politika
  Autor: Jelena Čalija
  October 7, 2016

  Srpsko-jevrejski bedem pred revizijom istorije

  Izložba „Istina o Jasenovcu“ biće otvorena u Njujorku početkom sledeće godine, najavio je ministar Ivica Dačić.

  Ивица Дачић на отварању првог сегмента изложбе „Истина о Јасеновцу”
  (Фото Фонет)

  Memorandum o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice na očuvanju kulture sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu potpisan je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

  Potpisnici su Andrićev institut iz Višegrada, Institut za Jasenovac iz Njujorka, Institut za Holokaust iz Tel Aviva, Etnografski institut SANU i Institut za uporedno pravo.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objasnio je na svečanosti upriličenoj povodom potpisivanja Memoranduma, da će konkretni plodovi saradnje različitih instituta, potpisnica dokumenta, biti naučni seminari, kao i formiranje katedri za izučavanje Holokausta i genocida u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

  On je dodao i da očekuje da će već naredne godine, stručne konferencije na ovu temu biti organizovane u Beogradu i Andrićgradu.

  – Ministarstvo sluša glas svog naroda i zbog toga i želimo da podržimo projekte čiji je cilj očuvanje dostojanstva žrtava. Svetu se mora reći istina o stradanju Srba. Ćutanje o zločinima je zločin sam po sebi. Ipak, nije važno koji je narod koliko stradao, već treba očuvati sećanje na žrtve, da one ne padnu u zaborav, naročito imajući u vidu da živimo u eri istorijskog revizionizma kada se zločini iz Drugog svetskog rata i opravdavaju – rekao je Dačić.

  On je, takođe, najavio i otvaranje izložbe „Istina o Jasenovcu“ koja će pod pokroviteljstvom srpske akademske dijaspore biti otvorena u Njujorku 2017. godine.

  Na svečanosti prikazan je film „Istina o Jasenovcu“ u kojem o ovom ustaškom logoru na teritoriji NDH govore preživeli logoraši, iistoričari, umetnici i aktivisti uz emitovanje fotografija iz tog perioda.

  Na jednoj od njih, predstavljen je i papa Pije Dvanaesti, ali je fotografija potpisana sa ratni zločinac Alojzije Stepinac. U Ministarstvu spoljnih poslova je prikazan i manji deo eksponata koji će biti predstavljeni na izložbi u Njujorku, a koje je ustupio Memorijalni centar „Donja Gradina“.

  Da li je predsednik Nikolić sprečio kanonizaciju Stepinca

  U Narodnoj skupštini Srbije u četvrtak je održana sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa dnevnim redom – Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve genocida i žrtve Holokausta.

  Kako je saopšteno iz pres-službe Narodne skupštine, na sednici je najavljeno otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa posvećenog žrtvama Drugog svetskog rata, a istaknuta je i važnost usvajanja Predloga deklaracije o zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Nedeljko Tenjević, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, rekao je na sednici da je predsednik Tomislav Nikolić svojom posetom papi Franji u Vatikanu sprečio kanonizaciju Alojzija Stepinca, navodi se u saopštenju.

  O tome šta u biografiji Alojzija Stepinca iz perioda Drugog svetskog rata srpska crkva smatra spornim, patrijarh srpski Irinej pisao je papi Franji u aprilu 2014. godine, tražeći da kanonizaciju zagrebačkog nadbiskupa skine sa dnevnog reda.

  Odgovor pape Franje – predlog da se osnuje pravoslavno-katolička komisija o Stepincu, čime je odložena kanonizacija, vrhu SPC uručio je 2015. kardinal Kurt Koh. Predsednik Tomislav Nikolić se sa papom Franjom u Vatikanu sastao pola godine kasnije, u septembru, a jedna od tema razgovora bio je i Alojzije Stepinac.


  http://www.politika.rs/sr/clanak/365175/Srpsko-jevrejski-bedem-pred-revizijom-istorije


  *****

  If you would like to get in touch with with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

  *****

  0 0

   
   
  Храм Светог Саве Београд
   
   
   
  *****
   
  If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
  please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
   
  *****
   
   

  0 0
   From
  Meet the Serbs
  on Facebook.
   
  "On This Day (14 October) in 1941, German occupying forces during World War Two have shot not less than 2,190 civilians from Kraljevo and its surroundings. This event was the announcement of the same fate for thousands of Serbs in occupied Serbia. The German rules were - shooting 100 Serbs for one killed German, and 50 for one wounded. The envoy of the German Foreign Ministry soon sent a report to Berlin mentioning 20,000 executed civilians in Serbia until December 3rd. Due to the loss of 160 soldiers and 370 wounded in clashes with the Serbian resistance, the occupying authorities continued to execute civilians to reach the quota of 39,900 people. By 1944, the Wehrmacht in Serbia killed 70,000 civilians in punitive expeditions and reprisals.
  ETERNAL GLORY TO THE VICTIMS!"
   
  *****
   
  "На данашњи дан (14. октобар) 1941. године, немачки окупатори у Другом светском рату стрељали су најмање 2190 цивила из Краљева и околине. Овај догађај био је најава исте судбине за још хиљаде Срба у окупираној Србији. Немачко правило је било - стрељање 100 Срба за једног убијеног Немца, а 50 за једног рањеног. Изасланик немачког Министарства иностраних послова послао је у Берлин извештај о 20 000 стрељаних цивила у Србији до 3. децембра. Због губитака од 160 мртвих и 370 рањених у сукобима с српским покретом отпора, окупационе власти наставиле су да стрељају и касније до прописане квоте од 39 900 људи. До 1944. Вермахт је у Србији побио 70 000 цивила у казненим експедицијама и одмаздама.
  НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА СТРАДАЛИМА!"
   
   
  *****
   
   
  Силвија Крејаковић

  Идентитети
  жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941.
   


older | 1 | .... | 35 | 36 | (Page 37) | 38 | 39 | .... | 49 | newer